latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:46 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Bramerc: Reagovanja Hrvatske na presudu "Prlić i ostali" nisu dobrodošla u EU

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc i ministar pravde Srbije Nela Kuburović, saglasili su se danas u Njujorku da je ostalo više stotina neriješenih slučajeva ratnih zločina koji treba da budu završeni u okviru domaćih pravosudnih sistema, te da je neophodna bliska saradnja zemljama regiona.
Bramerc - Kuburović - Foto: RTRS
Bramerc - KuburovićFoto: RTRS

Kuburovićeva je rekla da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji vodi postupke protiv počinilaca najtežih djela protiv čovječnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost i etničku pripadnost, što nije slučaj u ostalim zemljama bivše Јugoslavije.

Bramerc je pozdravio stav Srbije i izjave srpskih zvaničnika u vezi sa presudom generalu Ratku Mladiću i naglasio da reagovanja koja su došla iz Hrvatske, povodom presude u slučaju "Јadranko Prlić", nisu naišle na pozitivna reagovanja, kako Haškog tribunala, tako i Evropske unije.

Bramerc je ukazao i da je neophodan nastavak saradnje zemalja sa Rezidualnim mehanizmom, koji je preuzeo neokončane postupke Tribunala.

Kuburovićeva i Bramerc sastali su se uoči sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti predstavljen posljednji izvještaj o radu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Јugoslaviju.

Izvor: SRNA