latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:21 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Radnici Banje Dvorovi traže imovinu (VIDEO)

Radnici Banje Dvorovi, skoro dvomjesečnim štrajkom, izborili su se za nekoliko plata i imenovanje novog direktora, a sada će možda i u sudski spor sa gradskom upravom.
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

Radnici traže da im bude vraćena imovina koju je bijeljinska vlast uzela 2007. godine.

Prvi korak radnika Banje je žalba na rješenje Geodetske uprave u Bijeljini od 28. novembra 2007. godine, kojim je izvršen prenos prava svojine imovine Banje na gradsku upravu, u to vrijeme opštinsku.

Savo Bojanović, pravni zastupnik radnika Banje Dvorovi i preduzeća Grad, kaže da je riječ o hotelu, bazenima, restoranu, sportskim terenima. Ističe da je ovo značajna imovina.

Bojanović tvrdi da je tadašnja vlast odlukom o prenosu imovine zloupotrebila mehanizme lokalne samouprave.

- Opština je jedan od osnivača ЈU Banja Dvorovi čija skupština imenuje Upravni odbor. Omogućila je da se izigra Zakon o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom na jedinice lokalne samouprave - naveo je Bojanović.

Ovakav rasplet oko vlasništva imovine Banje Dvorovi predsjednik Sindikata Banje najavio je još u vrijeme protesta u oktobru.

Zoran Ostojić, predsjednik Sindikata Banje Dvorovi, kaže da očekuju da se ovo pitanje riješi i nadaju se da će biti povoljno za radnike Banje.

Opština Bijeljina je, po novom zakonu iz 2006. godine, mogla da preuzme imovinu tadašnjih mjesnih zajednica, ali ne i imovinu Banje Dvorovi, tvrdi pravni zastupnik.

Bojanović navodi da nije bilo uslova da se prenese vlasništvo, jer je Banja bila turističko ugostiteljski objekat i nije bilo elemenata za prenos.

- Ali taj zakon kaže i preduzeća koja se finansiraju iz budžeta opštine. I oni, UP Banje, te 2007. godine pred samu odluku o prenosu izmijene statut i kažu da se Banja finansira i iz budžeta, dakle da bi izigrali propis - objašnjava pravni zastupnik.

Osim radnika Banje Dvorovi, pravo raspolaganja dijelom kapitala Banje zatražiće i preduzeće Grad, pravni nasljednik prijeratnog SIZ-a, koji je 1987. godine u Banju uložio pet miliona dinara kao suosnivač.

- Naravno da tražimo svoj dio uloga. Niko se od bivših direktora preduzeća Grad nije odrekao prava ili ga dao u korist opštine, Banje ili MZ Dvorovi. Јednostavno, takvog pisanog traga nema u našoj arhivi - istakao je Slaviša Cacanović, direktor AD Grad.

Iz gradske uprave dobili smo pisani odgovor da je prenos raspolaganja i upravljanja imovinom Banje Dvorovi izvršen u skladu sa zakonom, odnosno u postupku koji je načelnik opštine 2007. godine pokrenuo kod Geodetske uprave.

Kako će se sve okončati - vjerovatno će na kraju morati odgovoriti Sud, a radnici su u vrijeme oktobarskih protesta govorili i o pokretanju krivične odgovornosti nadležnih koji su bili saglasni sa prenosom imovine.