latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:29 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

"Besjede" Kuzmanovića za buduća pokoljenja (VIDEO)

U Banjaluci je predstavljena monografija predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajka Kuzmanovića "Besjede-prilog afirmaciji nauke i umjetnosti".
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

Knjiga sadrži stotinu besjeda koje su nastale na različitim kulturnim, naučnim i društvenim događajima, u okviru Kuzmanovićevog rada na Akademiji.

U dugogodišnjem naučnom radu i proučavanju društvenih pojava i zbivanja, akademik Kuzmanović je bilježio svoje besjede, koje je pretočio u cjelovito naučno djelo sa velikim društvenim značajem.

- Knjiga je nastala u poslednjih deset godina. Dakle, to nije kao roman da se sa nadhnućem piše par dana ili par noći, ovo je posebna vrsta književnog djela - naveo je Kuzmanović.

Akademik Snežana Savić smatra da je ovo djelo svjedočanstvo ne samo Kuzmanovićevog rada, nego i Republike Srpske.

Akademik Drago Branković ukazao je na to da na ovim prostorima dugo nije objavljen ozbiljniji prilog iz retorike, koji će dati značajan doprinos utemeljenju i razvijanju enciklopedistike, odnosno retorike na našim prostorima.

- Mladi i oni koji nisu u tome baš vješti, imaju priliku da čitajući knjigu besjede nauče kako se komunicira sa širim auditorijem, kako se podstiče razvoj govorništva. Uostalom, sve te misli u besjedama imaju veliko istorijsko utemeljenje i poruke novim generacijama - istakao je Branković.

Besjede su svojevrstan književni rod, koji služi onima koji već imaju znanja o govorništvu, ali i onima koji žele da usvoje dodatna znanja kako u pojedinim prilikama treba da govore, poručio je Kuzmanović.