latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:57 ⇒ 06/12/2017 | 09:19 | Autor: RTRS

O pritvoru za uhapšene za zločine nad Srbima u Konjicu odlučuje Maksumić!? (VIDEO)

Kasno poslijepodne pred Sudom BiH završeno je ročište za određivanje pritvora za 13 juče uhapšenih, bivših zvaničnika tzv. Armije BiH, Teritorijalne odbrane i policije u Konjicu.
Uhapšeni za zločine nad Srbima u Konjicu - Foto: RTRS
Uhapšeni za zločine nad Srbima u KonjicuFoto: RTRS

Tužilaštvo ih tereti za "udruženi zločinački poduhvat" kao formu zločina protiv čovječnosti. Ovo je prva ovakva kvalifikacija pred bh. pravosuđem za zločine počinjene nad Srbima, za koju je zaprijećena kazna i do 40 godina zatvora. Odluku o pritvoru ili o puštanju na slobodu uhapšenih, sudija za prethodni postupak u ovom predmetu Šaban Maksumić trebalo bi da saopšti sutra.

Sa pisanim otpravkom skandalozne oslobađajuće prvostepene presude ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, sudija sumnjive sarajevske ratne prošlosti Šaban Maksumić kasnio je više od mjesec. Odluku o pritvoru za 13 uhapšenih ratnih konjičkih policijskih i vojnih gospodara trebalo bi da saopšti, ipak, u roku od 24 časa od okončanja ročišta.

Za sve uhapšene postupajući tužilac Stanko Blagić predložio je pritvor. Osim što ih tereti za najteža krivična djela – ubistvo više desetina Srba, progon preživjelih, njihovo zatvaranje u logore u Osnovnoj školi Bradina, Musala i Čelebići, premlaćivanje, silovanje i na kraju etničko čišćenje Konjica i okoline...potrebu za pritvorom tužilac je pravdao i posebnim razlozima. Prije svih, mogućnošću da sa slobode utiču na svjedoke - one koji su već iskaz dali da promijene svoje svjedočenje ili druge koji će tek biti saslušani – da lažno svjedoče.

Potkrijepio je ove razloge tužilac činjenicom da optuženi i većina svjedoka žive na istom prostoru, što im olakšava kontakte, da su bili pripadnici istih vojnih formacija, i da i danas baš kao i u ratno vrijeme od "suprotstavljanja" ratnim vladarima strahuju za vlastitu i bezbjednost porodica.

- Veći broj svjedoka koji su dali iskaze posmatrao je kako Šefko izvršava inkriminisane radnje, a nisu smjeli reagovati - rekao je Blagić.

U prilog ovome i činjenica da su mjere zaštite već zatražila najmanje tri svjedoka, a još desetak tek treba da bude saslušano. Odbrana je na drugoj strani tražila slobodu za uhapšene. Njihovi argumenti - od zdravstvenog stanja i porodičnog statusa, pa do,kako kažu, pritisaka iz Republike Srpske na Tužilaštvo da optuži osumnjičene zločince. To što riplijevski zločin na kaznu čeka čak četvrt vijeka, nisu bili voljni da tumače.

Advokat Vasvija Vidović kaže da "nema razloga da se određuje pritvor, izuzev, naravno gdje su osumnjičene osobe pokušale vršiti uticaj na tok istrage, ako takve situacije ima".

A ima - tvrdi tužilac. Žrtva silovanja već se požalila da joj je zlostavljač preko posrednika nudio novac, da odustane od svjedočenja ili bar promijeni iskaz. Šta će sve iznjedriti ovaj proces – da li prema scenariju Orić – nasilno "pranje" ratne prošlosti konjičkih vojnih i političkih gospodara ili pravdu za žrtve, za umorene Đorđiće, Draganiće, Kuljanine...!? Za "ubijenu" Bradinu, Blace, Brđane, Novo Selo.... Ako i na glavnom pretresu budu odlučivali Maksumić i slični staklena kugla nije potrebna. Iako je tužilac pribavio obiman dokazni materijal na čak 2.500 stranica.