latinica  ћирилица
05/12/2017 |  20:03 ⇒ 06/12/2017 | 10:47 | Autor: RTRS

Rusi izbačeni sa Zimskih Olimpijskih igara!

Rusiji je zabranjeno učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.
Zimske olimpijske igre u Pjongčangu - Foto: ilustracija
Zimske olimpijske igre u PjongčanguFoto: ilustracija

Rusi su izbačeni sa ZOI zbog dokaza o sistemskom dopingu na Igrama 2014. čiji su bili domaćin u Sočiju.

Takođe, Olimpijski komitet Rusije moraće da plati odštetu MOK u iznosu od 15.000.000 dolara, dok je Vitali Mutko, tadašnji ministar sporta, doživotno je suspendovan za bilo šta u vezi sa Olimpijskim igrama.

Ipak, ruski sportisti koji dokažu da su bili "čisti", kao i na ljetnjim olimpijskim igrama u Riju prošle godine, moći će da učestvuju pod neutralnom, olimpijskom zastavom.

Odluku je saopštio predsjednik MOK Tomas Bah, poslije većanja komisije od četrnaest članova, koji su prethodnih sedamnaest mjeseci pokušavali da utvrde da li je i koliko država Rusija učestvovala u cijelom skandalu, počev još od Igara u Londonu 2012. godine.

"Ova odluka trebalo bi da stavi tačku na ovu štetnu epizodu za sport, ali i posluži kao katalizator u još efektivnijoj borbi WADA protiv dopinga", navodi se u saopštenju MOK.

Pred komisijom su govorili i članovi brojne ruske delegacije, na čelu sa Vitalijem Smirnovim-dugogodišnjim članom MOK i nekadašnjim KGB agentom-ali i osamnaestogodišnjom dvostrukom šampionkom svijeta Evgenijom Medvedevom. Međutim, ni to nije pomoglo da Rusi pod svojom zastavom i himnom nastupe u Pjongčangu.

S druge strane, Mutko, koji je danas zamjenik premijera Rusije i na čelnoj poziciji organizacionog komiteta za predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu, odbacio je prošlog petka optužbe da je bilo sistemskog dopinga sportista.

Ruski olimpijski komitet, ali i predsjednik države Vladimir Putim, najavili su mogućnost bojkota takmičenja, koje startuje u Јužnoj Koreji devetog februara, ukoliko im učešće bude zabranjeno.

Žukov: Ruski sportisti će se žaliti na odluku IOC-a

Predsjednik ruskog Olimpijskog komiteta Aleksandar Žukov rekao je da će se ruski sportisti žaliti na odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta, o zabrani Rusiji da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u Јužnoj Koreji.

On je dodao da će žalba biti upućena Sudu za arbitražu u sportu, javila je novinska agencija "R-sport".

Zaharova: Rusija neće biti uzdrmana

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Rusija neće biti uzdrmana odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta da zabrani učešće njenih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Јužnoj Koreji i da će i ovo preživjeti.

"Mi nikada nećemo biti oboreni. Ni svjetskim ratom, ni raspadom SSSR-a, ni sankcijama", napisala je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharva na društvenim mrežama.

Ona je dodala da će Rusija i ovo preživjeti.

Izvor: Agencije