latinica  ћирилица
06/12/2017 |  08:37 | Autor: RTRS

Diković: Neriješeni status Kosova najveći bezbjednosni rizik

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ocijenio je da najveći bezbjednosni rizik za Srbiju predstavljaju neriješen status Kosova i Metohije i nezavisnost koju je jednostrano proglasila Priština.
Ljubiša Diković - Foto: Novosti.rs
Ljubiša DikovićFoto: Novosti.rs

Diković je rekao da je terorizam svjetski neprijatelj broj jedan koji prijeti i Srbiji, te istakao da je Vojska Srbije potpuno spremna da zaštiti svoje građane od svih prijetnji i opasnosti.

On je za "Večernje novosti" najavio da će Vojska Srbije stvoriti veću formaciju specijalnih snaga koje će biti najbolje opremljene i imati podršku borbenih helikoptera.

Govoreći o modernizaciji naoružanja i vojne opreme, Diković je naveo da su za zaštitu vazdušnog prostora Srbije u miru, ali i za nanošenje udara potencijalnom agresoru vojsci potrebni sistemi vazdušnog osmatranja i javljanja, lovačka avijacija i sistemi protivvazduhoplovne odbrane /PVO/.

"To uključuje i bombardersku avijaciju, što daje na značaju produženju veka aviona `Orao` i njegovoj modernizaciji. Naša je želja da nabavimo PVO sisteme, ali samo prema potrebama. Plan je da uz sistem `Neva` i modernizaciju raketa `Kub`, nabavimo i neki od modernijih raketnih sistema", rekao je Diković.

Diković je rekao da se i strane zemlje i danas interesuju o metodama borbe srpske vojske protiv NATO 1999. godine, te napomenuo da Vojska Srbije nije poražena u toj borbi, nego se rat završio sporazumom.

Izvor: Srna