latinica  ћирилица
06/12/2017 |  09:10 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Selaković: Vučić razgovarao sa Dodikom, ne zanemarujemo interese Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, nakon večere sa članovima Predsjedništva BiH u Beogradu, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.
Nikola Selaković - Foto: TANЈUG
Nikola SelakovićFoto: TANЈUG

"To je važno. U razgovorima sa vrhom BiH, svakako ne zanemarujemo i interes Republike Srpske i zato je taj kontakt bitan. Ali videćemo, današnji dan je izuzetno važan za ishod ove posjete", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije, uoči današnjih zvaničnih razgovora Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Srbije.

Navodeći da je pitanje granice sa BiH jedno od najvažnijih bilateralnih pitanja za Srbiju, Selaković je istakao da nije preveliki optimista, iako je siguran da je Srbija pripremila prijedloge koji su u septembru bili i stavovi bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića prilikom Vučićeve posjete Sarajevu.

"Predsjednik je i tada pokazao i želju i volju da se dođe do kompromisnog rješenja, da li se sa druge strane u međuvremenu nešto promijenilo, to ćemo da vidimo", rekao je Selaković.

On je naveo da se za razgovore sa Predsjedništvom BiH ne može reći da su laki, jer se vode sa tri člana Predsjedništva, koji dijele različite stavove.

Prema njegovim riječima, osim infrastrukture i ekonomije, na današnjim sastancima Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Srbije biće riječi o razgraničenju, odnosno utvrđivanju granične linije između Srbije i BiH.

Selaković je rekao da se u proteklom periodu Srbija zaista trudila da se ponaša kao faktor stabilnosti, da ničim ne provocira, da ne vodi politiku koja će otvarati probleme i stvarati nove probleme.

On je dodao da je Srbija pod Vučićem to u posljednjih nekoliko godina u dobroj mjeri i pokazala, te da je uvjeren da će tako biti i ovog puta.

"Mi idemo u susret rješavanju problema, trudimo se da ih riješimo, gledamo ka budućnosti. To je ono što nas vezuje i često smo spremni da progutamo knedlu, da oćutimo na provokaciju i da nastavimo dalje, zato što nam je u interesu budućnost i našeg naroda, ali i sva tri naroda u BiH", rekao je Selaković.

On je ocijenio da je atmosfera, kada je riječ o BiH, često tenzična i da se u posljednje 22 godine, nakon završetka rata u BiH, s vremena na vrijeme, na dnevnom redu nađu neke tenzije i razmirice.

Selaković je najavio da će Vučić do kraja godina imati i druge važne susrete, te da mu za dva dana predstoje dvodnevni razgovori sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, a nakon toga putuje u Pariz na konferenciju, za koju je dobio poziv od francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Prema njegovim riječima, nakon toga slijede posjeta Kubi i veoma značajna zvanična posjeta Rusiji, gdje će se Vučić sresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Govoreći o nacrtu Evropske komisije prema kome bi Srbija mogla da postane član EU do 2025. godine, Selaković je rekao da se prvi put pominju neki konkretni datumi, i da Srbija radi na usavršavanju svog sistema i boljih uslova za život i da je u mnogim aspektima ispunila uslove koje neke države u trenutku ulaska u EU nisu.

"Pitanje Kosova i Metohije je centralno. Srbija ima poglavlje koje nijedna druga država nije imala prilikom pregovora za članstvo u EU. To je isuviše teško i kompleksno pitanje. Srbija ima svoje interese i svoje dostojanstvo i nastaviće sa dosadašnjom politikom po tom pitanju", istakao je Selaković.

Izvor: SRNA