latinica  ћирилица
06/12/2017 |  10:53 | Autor: RTRS

Zabranjen ulazak u Državnu dumu "stranim agentima"

Državna duma Rusije usvojila je zabranu ulaska u Donji dom parlamenta izvještačima američkih medija, koji su proglašeni "stranim agentima", a među kojima su "Glas Amerike" i "Radio Slobodna Evropa".
Ruska Duma -
Ruska Duma

Ova odluka predstavlja odgovor na povlačenje akreditacije ruske medijske kuće RT za Kongres SAD, prenio je Tas.

Kako se navodi, odluka podrazumijeva "uvođenje zabrane na posjete Državnoj dumi predstavnicima američkih medija koji vrše funkciju stranih agenata".

Rusko Ministarstvo pravde objavilo je juče spisak stranih medija koji će se u Rusiji od sada smatrati "stranim agentima".

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da su na spisku Glas Amerike (VOA), Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) zajedno sa još sedam ruskih medija na lokalnim jezicima koji posluju u okviru Radio Slobodne Evrope, prenio je Rojters.

Među medijima koji su proglašeni za strane agenate su Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa, televizija Sada, servis Tatar-Baškir RSE, regionalni projekat Idel, Reali faktografski projekat na Kavkazu, Reali Krim, navodi se u saopštenju ministarstva.

Savjet Ruske Federacije je 22. novembra odobrio prijedlog zakona o stranim medijima koji djeluju kao strani agenti, a predsjednik Vladimir Putin potpisao je taj prijedlog zakona 25. novembra, podsjetio je Tas. 

Prema tom zakonu, mediji mogu biti proglašeni stranim agentima u slučaju da primaju finansijska sredstva iz drugih zemalja, a nakon što budu proglašeni za strane agente, mediji će biti podvrgnuti ograničenjima nametnutim neprofitnim organizacijama koje djeluju kao strani agenti. 

Takođe, takvi mediji će biti pozvani na odgovornost zbog kršenja zakona.

Ovaj zakon je usvojen kao odgovor na zahtjev Ministarstva pravde SAD da se američki ogranak ruskog TV kanala RT registruje kao strani agent, napomenula je ruska agencija.

Izvor: Tanjug