latinica  ћирилица
06/12/2017 |  11:09 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica za ratne zločine u Vlasenici (VIDEO)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za ratne zločine u Vlasenici. Među optuženima je i aktuelni načelnik i bivši poslanik u NSRS Miroslav Kraljević. Osim Kraljevića optuženi su Mane Đurić, Radenko Stanić i Goran Garić.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optuženi su u vrijeme obuhvaćeno optužnicom bili funkcioneri Stanice javne bezbjednosti Vlasenica. Mještani ove opštine uvjereni su da je riječ o političkim optužbama koje nemaju veze sa realnošću.

Postupak Tužilaštva BiH, koje je saopštilo da istragu vodi od 2007. godine, iznenadio je i organizacije proistekle iz Odbrambeno otadžbinskog rata.

- Ne znam o kakvim zločinima u Vlasenici sada govore. Pa nedavno je i Haški tribunal potvrdio da se u Vlasenici nije dogodio nikakav genocid i zločin, oslobodivši generala Ratka Mladića za te optužbe - kaže Spomenko Stojišić, predsjednik Boračke organizacije Vlasenica.

Predsjednik organizacije RVI Vlasenica Milinko Mišić podizanje optužnice smatra suludim.

 - Lično poznajem svu četvoricu i mogu da garantujem da nisu nikakve zločine pričinili - tvrdi Mišić.

Svako ko je počinio zločin treba da bude procesuiran, stav je ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Ipak, kaže, stvara se utisak da za ratne zločine moraju samo da budu optuženi Srbi.

- Samo se nadam da će sud da bude pravedan i da neće biti pristrasan - kaže Lukač.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.