latinica  ћирилица
06/12/2017 |  11:27 | Autor: RTRS

Sakašvili poručuje: Neću se predati

Bivši predsjednik Gruzije i lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga Mihail Sakašvili poručio je da se neće predati ukrajinskim vlastima nakon što mu je tužilaštvo dalo ultimatum od 24 sata za predaju.
Mihail Sakašvili - Foto: AFP
Mihail SakašviliFoto: AFP


 Vlasti su juče pokušale da privedu Mihaila Sakašvilija, ali su ga pristalice izvukle iz kombija kojim je policija trebalo da ga odveze na saslušanje.

Svemu je prethodila drama pošto je Sakašvili, lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, prijetio da će skočiti sa krova kuće u Kijevu.

AP navodi da Sakašvili i njegove pristalice "kampuju" ispred zgrade parlamenta zahtijevajući ostavku ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Na desetine pripadnika ukrajinske policije uletilo je rano jutros u jedan od "protestnih šatora" u pokušaju da privedu Sakašvilija.

Sakašvili je potom rekao da je policija pretresla pogrešan šator, nastavljajući tako, kako konstatuje Rojters, igru "žmurke" sa ukrajinskom policijom.

Bivši predsjednik Gruzije, koji je sada postao glavni opozicioni političar, rekao je da je tužilaštvo dobrodošlo da ga vidi, ali da nema namjeru da se preda, navodi američka agencija.

"Spreman sam da se sastanem sa istražiteljima tužilaštva u gradu šatora", naglasio je Sakašvili.

Britanska agencija izvještava da je trenutno mirno ispred zgrade parlamenta, ali da su primjetne jake policijske snage. Kako se navodi, raspoređeno je na stotine pripadnika policije i nacionalne garde.

Pokušaj pritvaranja Sakašvilija je pokrenulo strahovanja da bi Ukrajina mogla da se nađe pred novom političkom krizom, najvećom od "Majdana" 2014. godine.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila je juče da je Sakašvili optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi.

Prije toga je Sakašvilijev advokat Pavel Bogomazov rekao da je njegov klijent optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti. 

Sakašvili je ranije izjavio da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

"Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade", rekao je Sakašvili koji je u nedjelju organizovao miting u centru Kijeva.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmjene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsjednika.

Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Јurij Lucenko je ranije ukazivao na to da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Ruska agencija podsjetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva.

Independent navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. godine ukrajinski predsjednik postavio za guvernera Odese.

Izvor: Tanjug