latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:19 | Autor: RTRS

Ristanović: "Srebrni vitez" veliki uspjeh za pozorišnu scenu Srpske

Osvajanje "Srebrnog viteza" na Festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi veliki je uspjeh za Banjalučko studentsko pozorište i za kompletnu pozorišnu scenu Republike Srpske, jer festival okuplja samo vrhunske teatre, rekao je glumac u ovom pozorištu Aleksandar Ristanović.
Dodjela nagrade "Srebreni vitez" - Foto: RTRS
Dodjela nagrade "Srebreni vitez"Foto: RTRS

Ristanović je Srni rekao da uspjeh predstave "Mlijeko" u konkurenciji malih formi na Festivalu dokazuje da pozorište govori univerzalnim jezikom, koji svi razumiju bez obzira na kojem kontinentu žive.

"U Moskvu sam otišao bez prevelikih očekivanja, ali svakako sa velikom emocijom koju imam prema predstavi, za koju sam bio siguran da će se publici svideti, jer govori o kompleksnosti ljudske duše", rekao je on.

Ristanović, koji je za ulogu Lefterisa u predstavi "Mlijeko", osvojio "Zlatnog viteza" za glumačka dostignuća, pojašnjava da Lefteris voli i želi da bude voljen, ali mu se ne daje prilika za to, jer pati od šizofrenije, kojom je etiketiran.

"U predstavi šizofreniji ne prilazimo kao dijagnozi, nego kao karakteristici ljudi da imaju otvoren odnos i želju za prihvatanjem i to je njegova jedina želja", rekao je Ristanović.

On je istakao da je glumcima potrebno omogućiti što više da putuju, jer su gostovanja u drugim zemljama za njih od neprocjenjivog značaja.

"Osim što predstavljamo svoj grad i zemlju, vratimo se obogaćeni neprocenjivim iskustvom i motivacijom da nastavimo da radimo sa još većim žarom", istakao je Ristanović.

On kaže da mu je gostovanje u Moskvi doprinijelo da proširi svoje vidike i upotpuni sliku kakav bi odnos prema kulturi i dešavanjima u oblasti kulture društvo trebalo da ima.

"Mi ovde ne možemo da pojmimo taj odnos, jer se društvo u kojem živimo još bori sa egzistencijalnim problemima, od kojih ne vidi potrebu da se i kulturološki razvija", rekao je Ristanović.

Kultura je, dodao je on, ogledalo društva i potrebno je činiti sve da se situacija popravi, jer "čovek treba da se oslobodi svakodnevnih egzistencijalnih problema kako bi shvatio koliko je za njega umetnost važna kao duševna hrana".

Direktor Banjalučkog studenstskog pozorišta Bojana Tomašević rekla je Srni da je ovo pozorište dobilo poziv za učešće posredstvom profesorice Јelene Trepetove Kostić, čiji je glumački rad veoma cijenjen u njenoj matičnoj zemlji Rusiji, a koja u predstavi "Mlijeko" igra ulogu Majke.

"Zahvaljujući kompaktnoj ekipi i prije svega pedagoškom radu reditelja Slobodana Perišića, stvorena je predstava koja će dugo da traje i uvjerena sam osvaja žiri i publiku na mnogim regionalnim i međunarodnim festivalima", rekla je Tomaševićeva.

Prema njenim riječima, amaterski ansambl ovog pozorišta ima redovan repertoar, što ga pozicionira među najpopularnije u bivšoj Јugoslaviji, te će od ove sezone akcenat biti usmjeren na popularizaciji profesionalne scene.

"Do kraja godine još nas očekuje premijera plesne predstave 'Pakao', kojom ćemo na simboličan način da zatvorimo sezonu", rekla je Tomaševićeva.

Naredna 42. sezona, dodala je ona, specifična je jer će na repertoaru u prostorijama pozorišta u podrumu u Gospodskoj ulici biti samo jedna predstava i to plejbek mjuzikl "Roki horor šou", čija se premijera očekuje u februaru.

"Studentsko pozorište ove godine će nema sumnje imati preko 20.000 gledalaca i to je cifra koju ćemo u budućnosti teško dostići. Zadovoljni smo, jer publika cijeni to što radimo i uz entuzijazam i ljubav koju gajimo prema pozorištu uvijek iznalazimo rješenja i nastojimo da smanjujemo naše probleme upravo rješavajući ih", rekla je Tomaševićeva.

Izvor: SRNA