latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:26 | Autor: RTRS

Јednomjesečni pritvor za deset osumnjičenih za ratni zločin u Konjicu

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenih za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Konjica i okoline 1992. godine zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i međusobno jedan na drugog, dok su tri lica puštena na slobodu.
Uhapšeni za zločine nad Srbima u Konjicu - Foto: RTRS
Uhapšeni za zločine nad Srbima u KonjicuFoto: RTRS

Na prijedlog Tužilaštva BiH mjere pritvora određene su Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću Hamedu Lukomiraku, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Čibi, Aganu Ramiću, saopšteno je iz Suda BiH.

Odbijen je, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću i Seadu Јusufbegoviću koji su pušteni na slobodu.

Kada je riječ o osumnjičenim Ćosiću i Cakiću, Sud nije našao postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je razmotrio i postojanje osnovane sumnje u odnosu na Јusufbegovića i utvrdio da u ovom procesnom trenutku ne postoji dovoljno dokaza koji bi ukazali na intenzitet osnovane sumnje neophodan za određivanje mjere pritvora zbog čega je prijedlog Tužilaštva u tom dijelu odbijen kao neosnovan.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišavanja slobode, odnosno do 4. januara ili do nove odluke Suda.

Sud je razmatrao prijedlog odbrane i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, međutim nije našao da se u ovom trenutku prisustvo osumnjičenih i onemogućavanje njihovog kontaktiranja sa saslušanim i potencijalnim svjedocima i u tom smislu omogućavanja istim da neometano daju izjavu u istražnom postupku, kao i zabrana međusobnog kontaktiranja osumnjičenih u ovom predmetu, može postići samo mjerom pritvora, te da niti jedna druga blaža mjera u ovom slučaju i u ovoj fazi postupka ne bi bila svrsishodna.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su juče 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu osumnjičenih za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead Јusufbegović, Senadin Ćibo, Agan Ramić i Esad Ramić.

Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja.

Tim zločinima obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava, a osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Izvor: Srna