latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:37 | Autor: RTRS

Nobilo: HDZ član udruženog zločinačkog poduhvata, baš kao Tuđman

Poznati hrvatski advokat Ante Nobilo, u intervjuu za Radio Sarajevo, kritikovao aktuelnu vlast i pozvao bosanske logoraše i žrtve da tuže Hrvatsku.

"HDZ i HDZ BiH su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, isto kao Franjo Tuđman i Gojko Šušak. Kad bismo htjeli da budemo zli, rekli bismo da su to sada zločinačke organizacije. Međutim, na ovom području to neće da izazove nikakav efekat", naveo je advokat Ante Nobilo u intervjuu za portal Radio Sarajeva, koji je ustupljen Tanjugu.

"To je nacionalistički projekat koji se gradi već neko vrijeme u Hrvatskoj", rekao je Nobilo i dodao da je sada ova presuda "šestorici" udarila na sam temelj nacionalističkog projekta i zato je došlo do neprimjerene i histerične reakcije.

Primijetio je da je tek kasnije Plenković počeo da umiruje situaciju, te da je zauzeo drugačiji stav najvjerovatnije pod uticajem međunarodnih faktora koji su i javno reagovali, od Amerikanaca do značajnih novina iz Britanije i Njemačke.

Nobilo smatra da Hrvatska treba da odgovara za štetu koju je nanijela HVO ili Herceg-Bosna isto kao što odgovara za štetu koju su Hrvatska vojska i policija nanijeli civilima u Hrvatskoj, gdje se, kako je rekao, štete svakodnevno naplaćuju od hrvatske države.

Nobilo je ohrabrio bosanske logoraše i druge žrtve udruženog zločinačkog poduhvata i međunarodnog sukoba u BiH da tuže Hrvatsku jer, kako kaže, na to imaju pravo i treba i da ga iskoriste.

“Ovo bi moglo da bude i problematično s obzirom na to da se premijer poziva na Deklaraciju o Domovinskom ratu, koju je usvojio Sabor, prema kojoj Hrvatska nije bila agresor, već se samo branila na svojoj teritoriji“, objasnio je Nobilo.

Izvor: Tanjug