latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:53 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Trebinje: Potpisani ugovori za samozapošljavanje

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je potpisao ugovore sa prvih 25 aplikanata zainteresovanih za program samozapošljavanja kroz pokretanje ili proširenje vlastitog biznisa, za šta je Grad obezbijedio 468.000 KM.
Trebinje - Gradska uprava - Foto: SRNA
Trebinje - Gradska upravaFoto: SRNA

Petrović je istakao da će u decembru biti uplaćeno 211.000 KM obezbijeđenih za ukupno 77 ugovora.

On je istakao da su aplikanti potpisali ugovore o bespovratnim sredstvima koje će iskoristiti u toku 24 mjeseca, pri čemu će biti skinuti sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

"Očekujemo da u narednih dvadesetak dana potpišemo ugovore i sa ostalim aplikantima", rekao je Petrović.

On je podsjetio da su djelatnosti iz različite oblasti i da ih je najviše iz poljoprivrede, napominjući da će sredstva biti uplaćena već tokom ove sedmice i da se kreću od 4.500 KM do 12.000 KM.

"Ovo su ljudi koji su se ohrabrili da prošire ili počnu novu djelatnost i imaće punu podršku Grada Trebinja tako što ćemo ih dodatno nagraditi u 2018. godini novim sredstvima koja će biti nepovratna", poručio je Petrović.

Najviše sredstava, 12.000 KM, dobio je Ilija Imšir, koji se već 14 godina bavi poljoprivrednom proizvodnjom. On kaže da je ovo prvi put da dobije neku pomoć od Grada Trebinja.

"Uzimao sam dosta kredita, plaćao kamate, tako da mi ova bespovratna sredstva mnogo znače kako bi proširio proizvodnju. Imam namjeru da ubuduće zaposlim još radnika", kaže Imšir koji ima farmu svinja.

Јadranka Lojpur iz Lastve, koja je osam godina na birou i bavi se poljoprivredom već 12 godina, kaže da su do sada jedino imali "podršku" banke.

Ona je zahvalila Gradskoj upravi i gradonačelniku što su imali sluha i dodijelili sredstva za samozapošljavanje, koja će njenoj porodici mnogo pomoći u budućem radu i proizvodnji.

"Ova sredstva nam mnogo znače da se održimo, širimo i idemo dalje", kaže Lojpurova koja se bavi uzgojem malina, kupina, smilja.

Špiro Čečur je uz pomoć Gradske uprave otvorio Turističku agenciju.

Izvor: SRNA