latinica  ћирилица
06/12/2017 |  13:55 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Bogdanić: Kompanija "Sinofarm" zainteresovana za izgradnju dobojske Bolnice

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije "Sinofarm" koji su zainteresovani za izgradnju nove zgrade Bolnice u Doboju.
Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS - Foto: SRNA
Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RSFoto: SRNA

Predstavnici vodeće kineske kompanije u oblasti zdravstva posjetili su u prethodnom periodu dobojsku Bolnicu, kao i lokaciju predviđenu za izgradnju nove bolničke zgrade, za dobojsku regiju izuzetno važnog objekta.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je izgradnja nove zgrade bolnice u Doboju od strateškog značaja za razvoj zdravstvenog sistema Republike Srpske i nastavak značajnih, kapitalnih ulaganja u objekte i opremu.

Današnji sastanak je nastavak razgovora koji su vođeni u novembru prošle godine u Pekingu, a razgovarano je o mogućnostima ulaganja u zdravstveni sektor Republike Srpske.

Bogdanić: Vlada sutra o Upravnom odboru Fonda solidarnosti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će sutra na sjednici Vlade biti izabran Upravni odbor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i formirane komisije.

On je novinarima u Banjaluci rekao da će primjena Zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i lječenja oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu početi od 1. januara sljedeće godine.

Upitan da pojasni na koga se odnose novine koje donosi Zakon o dječijoj zaštiti, odnosno materinski dodatak koji se uvodi od naredne godine, Bogdanić je pojasnio da se odnosi na žene koje rode dijete, a nisu nisu zaposlene.

Bogdanić je rekao da će se materinski dodatak isplaćivati u visini 405 KM za prvo i drugo rođeno dijete u trajanju od 12 mjeseci, a za treće i četvrto u trajanju od 18 mjeseci.

"Na taj način ćemo obezbijediti da sve porodilje, odnosno sve majke, imaju iste uslove, odnosno da imaju nadoknadu za porodiljski dodatak", rekao je Bogdanić.

On je istakao da će ova mjera budžet Republike Srpske u narednim godinama koštati, prema sadašnjim analizama, više od 30 miliona KM.

"To je sigurno obaveza društva, odnosno Vlade, da tu mjeru donese i podrži i mislim da je ovo sasvim ispravna odluka", rekao je Bogdanić.

On je naglasio da su obezbijeđeni zaštitni mehanizmi da ne bi došlo do zloupotreba ovog prava.

"U naredne tri godine Vlada će preuzeti i poreze i doprinose za porodilje kada su u pitanju zaposlene žene, tako da je to sad na jedan način dobro uređena materija. Znači, od 2020. godine poslodavci više neće plaćati bruto naknadu, odnosno poreze i doprinose i imaće refundaciju u punom iznosu", kaže Bogdanić.

Govoreći o Nacrtu zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, Bogdanić je rekao da on treba da uđe u skupštinsku proceduru na prvoj redovnoj sjednici parlamenta Srpske, te da će kroz javnu raspravu biti prostora za eventualne korekcije.

On očekuje da ovaj zakon bude sprovodiv u Republici Srpskoj kao što je i u drugim zemljama koje ga imaju.

Izvor: SRNA