latinica  ћирилица
06/12/2017 |  14:43 | Autor: RTRS

Vučić: Odluka hrvatskog Sabora neće ostati bez odgovora Beograda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zakon o ratnim veteranima koji je usvojio hrvatski Sabor teško pitanje za Beograd, koje neće ostati bez odgovora.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Beogradu rekao da to nije bila tema današnjeg razgovora.

On je najavio da će se uskoro sastati sa predsjednikom Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ i poslanikom u Hrvatskom saboru Miloradom Pupovcem i da će mu reći sve što misli.

Govoreći o slučaju generala Novaka Đukića, koji prema ocjeni iz Sarajeva opterećuje međusobne odnose BiH i Srbije, Vučić je rekao da ni o tome nije danas bilo riječi, ali da se traži najbolje i najpravednije rješenje.

"Riječ je o komplikovanom problemu, prije svega, pravnom i pokušavamo da pronađemo najbolje rješenje koje bi značilo poštovanje pravosuđa BiH, a da ne prekršimo sve međunarodno pravne uzuse o zaštiti prava pojedinaca, prava i pravičnosti. Uveren sam da će naši pravosudni organi nastaviti intenzivne razgovore sa pravosudnim organima BiH", dodao je Vučić.

Na pitanje novinara kada će Srbija platiti BiH odštetu na osnovu naknade za korištenje hidropotencijala hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik, Vučić je rekao da je to besmislica, kao i naknade za plavljenje zemljišta iz 1991. godine.

"Ako imate pravnu osnovu, onda nas tužite", dodao je Vučić.

On je rekao da je ranije pojasnio Sarajevu da će novac /za koje Sarajevo tvrdi da mu Beograd duguje/ pokloniti BiH za sve opštine u Republici Srpskoj i upitao ko će Srbima platiti odštetu za zapaljene domove, kakav je i porodični dom Vučića u Bugojnu.

On je dodao da Srbija namjerava da gradi iskrene prijateljske odnose sa BiH, ali i to da ti odnosi nikada neće biti odnosi ponižavanja BiH od Beograda, kao što nikome u BiH Beograd neće dozvoliti da ponižava Srbiju.

Kada je riječ o pitanju statusa Kosova i stava zvaničnog Sarajeva prema tom pitanju, Vučić je rekao da je sa današnjim sagovornicima taj problem riješen "na način koji zadovoljava i Srbiju i njene interese i BiH".

"Јa sam i danas ovde pred vama potvrdio našu obavezu poštovanja teritorijalnog integriteta BiH. To sam rekao na sastanku i rekao da se nadam da će takvo biti poštovanje i po pitanjima Srbije. Ovaj stav koji sam ja saopštio, a koji nisam izmislio - to je stav koji je izneo predsjedavajući Predsjedništva BiH /Dragan Čović/", dodao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je ponovio da se nadao da će pitanje razgraničenja Srbije sa BiH ići lakše i naglasio da je Srbija izašla sa konkretnim rješenjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je moguće brzo rješenje pitanja granica, mada je za sva rješenja u BiH potrebno, ipak, malo više vremena.

On nije odgovorio na pitanje koji je konkretan prijedlog Sarajeva za rješenje pitanja razgraničenja Srbije i BiH.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima od zajedničkog značaja i problema koji se pojavio oko usaglašenja trase, Čović je rekao da ne vidi razlog "zašto se ne bi sjelo i razgovaralo o najboljem rješenju".

Izvor: SRNA