latinica  ћирилица
06/12/2017 |  14:45 ⇒ 15:15 | Autor: RTRS

Malešević: Sve bolja bezbjednost učenika u saobraćaju

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da je bezbjednost učenika u saobraćaju u Srpskoj sve veća, ali da pojedinačni slučajevi upozoravaju da je potrebno konstantno preduzimati sve mjere kako bi se spriječile saobraćajne nesreće u kojima stradaju djeca.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Prisustvujući u Osnovnoj školi u Razboju kod Srpca saobraćajno-obrazovnom predavanju u sklopu preventivne kampanje "Budi vidljiv, ne budi figura", Malešević je naglasio da je neophodna bolja vidljivost pješaka na putevima u Srpskoj.

"U sklopu kampanje štampano je 1.600 razglednica za učenike u osnovnim školama, koje će oni da pošalju nekom ko im je blizak, sa tekstom koji će upozoravati na potrebnu zaštitu u saobraćaju", rekao je Malešević Srni.

Prema njegovim riječima, osnovci na taj način uče o bezbjednosti saobraćaja, ali i upozoravaju druge kako da se ponašaju u saobraćaju.

Malešević je objasnio da će u sklopu kampanje u školama širom Srpske, Auto-moto savez /AMS/ organizovati predavanja o bezbjednosti saobraćaja, na kojima će učenicima biti podijeljeni i svojevrsni znakovi koje će moći da prikače na torbu da budu vidljivi u mraku kad se kreću pored ceste.

"Učenici će dobiti i fluoroscentnu naljepnicu koju takođe mogu da zalijepe na torbu ili odjeću, kako bi bili uočljivi", istakao je Malešević.

Prema njegovim riječima, kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, te da se utiče na vozače da na dionicama gdje se mogu očekivati pješaci smanje brzinu i povećaju oprez.

Današnje predavanje za 60 đaka Osnovne škole "Dositej Obradović" u Razboju organizovali su AMS i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

U kampanju "Budi vidljiv, ne budi figura", osim Ministarstva prosvjete, AMS i Agencije za bezbjednost saobraćaja, uključeni su i Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, "Pošte Srpske", lokalne zajednice i osnovne škole.

Izvor: SRNA