latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:32 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Banjaluka: Podrška porodicama djece sa poteškoćama u razvoju

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić izjavio je tokom posjete Centru za podršku porodicama djece i lica sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu – Zvjezdice" da Grad želi da maksimalno pomogne ovoj djeci kako ne bi postali socijalni slučajevi i da bi mogla da se normalno razvijaju.
"Dajte nam šansu - Zvjezdice" - Foto: SRNA
"Dajte nam šansu - Zvjezdice"Foto: SRNA

Talić je zajedno sa odbornicima gradskog parlamenta posjetio danas ovaj Centar, gdje su se detaljno upoznali sa problemima porodica - korisnika i razgovarali o mogućim rješenjima, saopšteno je iz Skupštine grada.

On je rekao da ovo njegova druga posjeta Centru u posljednja dva mjeseca i naglasio da bi svi trebalo da budu svjesni sa koliko teškim problemima se sureću ove porodice.

"Svi smo opredijeljeni da dođemo do nekih sistemskih rješenja. Grad već učestvuje i finansijski, u prostornim kapacitetima i na druge načine kako bi se pomoglo ovom Centru", rekao je Talić.

On je izrazio zadovoljstvo što su Centar posjetili odbornici i vlasti i opozicije.

"Pokazali smo jasan stav da smo uz ove porodice", poručio je Talić.

Direktor Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu – Zvjezdice" Željka Perišić Ninković predstavila je odbornicima rad Centra, a prezentovan je i kratki film o problemima sa kojima se sureću roditelji djece sa poteškoćama u razvoju.

Ona je dodala da Centar ima 115 korisnika i da, između ostalog, omogućava roditeljima, kada imaju potrebu, da tu dovedu svoje dijete na četiri do pet časova.

Sa djecom rade logoped i defektolog, a želja i potreba je, kako je istakla, nabavka vozila koje će biti na usluzi roditeljima, koji nisu u mogućnosti da dovedu dijete u Centar.

Ninkovićeva je istakla da je odbornike upoznala sa potrebom da se hitno sistemski rješavaju problemi na koje nailaze ove kategorije.

"Odbirnici su upoznati i o tome kako zbrinuti omladinu sa poteškoćama u razvoju, kako organizovati vrtićki boravak za ovu djecu i organizovati podršku i psihologa i pedagoga kako za majke tako i za samu djecu", navela je Ninkovićeva.

Posjeta predsjednika Skupštine grada Banjaluka i odbornika gradskog parlamenta je organizovana u okviru prvog ciklusa dana otvorenih vrata "Zvjezdica" u prostorijama Centra.

Izvor: SRNA