latinica  ћирилица
06/12/2017 |  16:36 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Hoće li akcize dobiti "zeleno svjetlo" u PD PSBiH? (VIDEO)

Modifikovani prijedlog izmjenama Zakona o akcizama, kao i set pratećih zakona, izvjesno je da će biti na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, potvrdili su za RTRS delegati Sredoje Nović i Bariša Čolak. Novost u zakonu je što se, umjesto za 15 feniga na litru nafte, povećava putarina, koju građani već plaćaju kroz cijenu goriva. Sudeći po raspoloženju delegata u sva tri kluba naroda, u kojima dominiraju SNSD, HDZ, SDA i SBB , set zakona o akcizama dobiće "zeleno svjetlo", nakon čega ide u Predstavnički dom.
Predstavnčki dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnčki dom PS BiHFoto: RTRS

Po ko zna koji put, akcize će biti tema rasprave u bh. parlamentu. Delegati Doma naroda po drugi put odlučivaće o novom nametu za građane od kojeg zavisi kredit MMF-a. Јednom su već prihvatili povećanje cijene goriva. Sada će odlučivati o povećanju putarine za isti iznos od 15 feniga, što je u konačnom isto. 

- Mislim da bi to zaista sutra trebalo biti na dnevnom redu. I prvi put je to prošlo i držim da će biti usvojeno u Domu naroda - kaže Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH /HDZ BiH/.

Šef Kluba Srba u Domu naroda PS BiH Sredoje Nović /SNSD/ takođe vjeruje da će Dom naroda imati potrebnu većinu za usvajanje ovog seta zakona jer je, kako kaže, Zakon o akcizama značajan za građane BiH i dalje provođenje reformskih procesa.

Set zakona o akcizama Savjet ministara uputio je po skraćenoj proceduri. To znači da bi Dom naroda sutra mogao da održi dvije sjednice kako bi ih u oba čitanja usvojio, nakon čega bi zakoni po hitnoj proceduri bili upućeni u Predstavnički dom.

- Mislim da je takav scenarij izgledan - kaže Čolak.

Predstavnički dom je više puta do sada obarao Zakon o akcizama. U međuvremenu, broj poslanika koji bi mogli da podrže te zakone povećan je na 21. Јoš nedostaje jedan glas za većinu od 22. Bivši SDS-ov a sada nezavisni poslanik Đorđo Krčmar kratko nam je rekao da još nije odlučio kako će da glasa. Spekuliše se da bi akcize mogao da podrži poslanik A-SDA Јasmin Emrić ili Diana Zelenika iz HDZ-a 1990, koji su do sada bili uzdržani.

- Čini se da je to na samoj ivici prolaza u Predstavničkom domu. Dakle, biće to samo u jedan glas koji će odlučiti hoće li zakon proći ili neće - kaže Nović.

Sredstva prikupljena od povećanja putarine isključivo će se koristiti za izgradnju auto-puteva, ali i drugih puteva. S obzirom na godišnju potrošnju nafte u Srpskoj procjene su da će se na osnovu povećanja od 15 feniga za putarinu u cijeni goriva ostvariti dobit od blizu 100 miliona KM.