latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:47 ⇒ 07/12/2017 | 10:56 | Autor: RTRS

Beograd: Uz skandal bez konačnog dogovora o granici i trasi autoputa (VIDEO)

Nema dogovora o razgraničenju BiH u Srbije i trasi autoputa Sarajevo-Beograd. Јasno je to nakon zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu. Lideri su, kako se činilo, uspjeli da spuste tenzije, izazvane izjavama Bakira Izetbegovića o priznanju samoproglašenog Kosova, ali je Izetbetgović, van protokola stao za govornicu i opovrgao da je išta dogovoreno.
Vučić - Predsjedništvo pres konferencija - Foto: TANЈUG
Vučić - Predsjedništvo pres konferencijaFoto: TANЈUG

Prije dvije godine, nakon napada na Vučića u Srebrenici, dočekan je uz "Miljacku". Beograd mu je dao drugu šansu i nakon izjava o potrebi priznanja Kosova. Pruženu ruku, međutim, Izetbegović je odgurnuo, preoteo govornicu Draganu Čoviću i zamolio ga da stav koji je iznio predsjedavajući, o tome da će BiH priznati Kosovo tek nakon što to uradi Srbija, bude njegov lični.

- Јedno bitno pojašnjenje u vezi toga da će BiH vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. O međunarodnoj politici i stavovima BiH odlučiva u Sarajevu ova tri čovjeka /tri člana Predsjedništva/ - rekao je Izetbegović.

Ni na poziv novinara, Izetbegović nije objasnio zbog čega negoduje i sa čim se ne slaže, ali je to umjesto njega učinio predsjednik Srbije.

- Evo ja ću da objasnim. Ovako vam izgleda sve. Јa sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica - rekao je Vučić.

Nezvanično, dva člana Predsjedništva su tri puta pitala Izetbegovića da li je saglasan sa stavom o priznanju Kosova, što je on svaki put potvrdio.

- Mi smo na sastanku jasno reklai, gospodin Čović prije svega, da će BiH, dok god Srbija ne promijeni stav, poštovati njen teritorijalni integritet. Јa tu ne vidim ništa sporno. Oni koji vide moraju objasniti kako je do toga došlo - rekao je Ivanić.

Na pitanje da li je ovo što se danas desilo u Beogradu skandal Ivanić je odgovorio: "To nije u redu, ja sam, vidjeli ste, ćutao", poštujući dignitet zemlje iz koje dolazim i dignitet domaćina.

Predsjednik Srpske, koji je sinoć telefonski razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, kaže da je Izetbegović pokazao koliko je BiH dezorganizovana, i da opstruiše svaki mogući dogovor.

- Čudim se da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao i da pomisli da može da ima neke dogovore sa Predsjedništvom u kome se nalazi Izetbegović, koji je poznat po tome što opstruiše bilo kakav mogući dogovor sa BiH - ističe Dodik.

Da potez Bakira Izetbegovića ne doprinosi unapređenju odnosa, ističe i šef diplomatije Ivica Dačić.

- O tome najbolje govore pogledi koje su Vučić i Čović razmijenili poslije izjave Bakira Izetbegovića i osmijeh koji je pokazao da se sa prezirom odnose prema ovakvom postupku - kaže Dačić.

A Vučić kaže da u bh. delegaciji nema približenih stavova ni o trasi autoputa Beograd Sarajevo, ali da je Srbija za svaku spremna. Iznio je i prijedlog razgraničenja koji bi podrazumijevao razmjenu teritorija metar za metar oko pruge Beograd-Bar, te istu mogućnost ili pravo korišćenja na 99 godina za dvije hidroelktrane na Drini.

- Riječ je o nevjerovatno malom parčetu zemlje o čemu mi sad pravimo ne znam ni šta već, za koji kažemo "Evo, nema problema, kažite nam gdje hoćete da uzmete" - kaže Vučić.

Čović kaže je ponuđeni model pravedan za obje strane, ali da je zbog složenih odnosa u BiH, teže postići dogovor u ovoj zemlji.

Delegacija BiH, nastavila je razgovore u Beogradu, sastancima sa premijerkom Anom Brnabić i predjsednicom Skupštine Majom Gojković.