latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:10 ⇒ 07/12/2017 | 07:42 | Autor: RTRS

Tramp priznao Јerusalim za prestonicu Izraela

Predsjednik SAD Donald Tramp proglasio je Јerusalim glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.
Donald Tramp (Foto:  AP Photo/ Evan Vucci) -
Donald Tramp (Foto: AP Photo/ Evan Vucci)

Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Јerusalim. On je dodao da je došao na mjesto predsjednika SAD da bi na novi način gledao na svjetske probleme, jer svi izazovi zahtijevaju "novi pristup".

Kako kaže, prethodnim američkim predsjednicima je priznanje Јerusalima kao glavnog grada Izraela bilo obećanje tokom izbornih kampanja, ali da to niko nije uradio.

"Izrael je suverena nacija sa pravima kao svaka druga da odluči koji je njen glavni grad. Prihvatanje toga je neophodno za postizanje mira. Prije 70 godina pod Trumanom smo priznali Izrael. Јerusalim je sjedište izraelske vlade, izraelskog parlamenta, kao i izraelskog Vrhovnog suda", naveo je Tramp.

Lider Hamasa Ismail Hanije i palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, dogovorili su se nešto ranije da Palestinci nakon Trampove objave izađu na ulice Јerusalima.

"Odluka koja je donijeta je agresija protiv Palestinaca, muslimana i svakog slobodnog čovjeka na svijetu", rekao je o Hanije i upozorio da "niko ne može da predvidi stvari koje će razviti kao posljedica, ne samo među Palestincima, već u čitavom regionu".

Hanije je naglasio da "neće biti države Izrael na palestinskoj zemlji", i da će Јerusalim biti glavni grad države Palestine. Ocijenio da odluka SAD predstavlja zvaničan kraj pregovora o miru.

Osim toga, šef Arapske lige Ahmed Abul Geit je očekivanu odluku SAD o priznanju Јerusalima označio kao "neopravdano provociranje Arapa", kao udarac za arapsko-američke odnose i ulogu SAD kao posrednika, dok je turski predsjednik Tajip Rdžep Erdogan upozorio da će priznanje Јeruslima kao izraelskog glavnog grada "ići na ruke terorističkim grupama".

Upozorenjima na opasnost pridružile su se i kritike evropskih lidera, kao i pape Franje i hrišćanskog sveštenstva u Јerusalimu.

Izvor: Agencije