latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:14 ⇒ 19:26 | Autor: RTRS

Tešanović: Žene da ne ćute o nasilju u porodici

Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović izjavila je večeras u Banjaluci da žene žrtve ne treba da trpe nasilje u porodici i da ćute o tome jer postoje institucije koje će im pomoći.
Nada Tešanović - Foto: SRNA
Nada TešanovićFoto: SRNA

"Јedno istraživanje pokazalo je da samo 10 odsto žena žrtava zna kome da se obrati u slučaju nasilja. Na prvom mjestu im je policija, ali treba da znaju da su tu i zdravstvene ustanove, centri za socijalni rad i sigurne kuće. Tako mogu svoj i život svoje djece da učine bezbjednim", rekla je Tešanovićeva novinarima.

Ona je uoči tribine "Zajedno protiv nasilja u porodici", koju je organizovao Aktiv žena SNSD-a iz Izborne jedinice tri, istakla da su od 2000. do 2017. godine 92 žene stradale kao žrtve nasilja, što je alarmantno.

"Problem je i šta raditi nakon što žena napusti sigurnu kuću. Ona treba da se ekonomski osnaži, i tu društvo, fondovi i nevladin sektor moraju pomoći i finansijski", naglasila je Tešanovićeva i dodala da žene treba da iskoriste mogućnost da se jave na SOS telefonske linije koje su uključene 24 časa.

Ona je poručila da će žene SNSD-a učiniti sve da nasilja u porodici bude što manje, iako je takvu negativnu pojavu nemoguće potpuno otkloniti.

Tešanovićeva je u Kulturnom centru "Banski dvor" rekla da je na tom planu učinjeno mnogo pozitivnog od 2005. godine, kada je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj, te 2012. godine kada je ovaj akt izmijenjen i dopunjen.

"Time smo osnažili žrtve nasilja da mogu da prijave nasilnike, a do tada je sve ostajalo u okviru porodičnog doma. Nekad je žrtve bilo sramota istupiti u vezi s tim. Bilo im je teško jer su ih osuđivali porodica, rodbina...", navela je Tešanovićeva.

Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Banjaluka Gordana Lihović upozorila je da se u Srpskoj događa blagi porast nasilja nad ženama, zbog čega je važno informisati žrtve o njihovim pravima, te podići svijest zajednice o ovoj negativnoj pojavi.

"Problem žrtava nasilja je problem cijele zajednice, okruženja i onih koji vrše nasilje", istakla je Lihovićeva.

Ona je naglasila da se problem nasilja i dalje skriva, ali da će medijske kampanje, aktivizam i angažman institucija dati pozitivne rezultate.

Lihovićeva je rekla da prema nasilju treba imati nultu toleranciju, pogotovo prema onom nad ženama, djeci i starijima.

Tribine Aktiva žena SNSD-a u vezi sa suzbijanjem nasilja u porodici biće organizovane u svim većim gradovima i izbornim jedinicama povodom Međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Tribini u Banjaluci prisustvovale su članovi SNSD-a i istaknuti funkcioneri ove stranke iz Izborne jedinice tri, koja obuhvata Banjaluku, Drvar, Mrkonjić Grad, Јezero, Šipovo, Kneževo, Kotor Varoš, Ribnik, Čelinac, Drinić i Kupres.

Izvor: SRNA