latinica  ћирилица
07/12/2017 |  09:17 | Autor: RTRS

Podrška zapošljavanju u Vlasenici

Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Vlasenice, u saradnji sa UNICEF-om i opštinom Vlasenica je pokrenula projekat "Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju marginalizovanih grupa" u okviru kojeg su organizovani obuka rada na računarima i kurs šivenja.
Vlasenica - podrška zapošljavanju - Foto: RTRS
Vlasenica - podrška zapošljavanjuFoto: RTRS

Svetlana Marjanović i Naida Kurjak prijavile su se za obuke, jer su željele da steknu nova znanja. Stekle su nove vještine, a postale su i nerazdvojne prijateljice

"Počelo je sve na ovoj obuci, sprijateljili smo se i tako", kaže Naida Kurjak o svom novom prijateljstvu.

Naida sa Svetlanom Marjanović dijeli "školsku klupu" i zajedno stiču nova znanja.

"Divno je bilo druženje, stvarno i drago mi je što smo nekako uspjele da se povežemo i to je jedna od ljepota ovog kursa", ushićeno govori Marjanovićeva.

Organizovane obuke će nezaposlenim ženama omogućiti sticanje novih znanja i vještina i tako im stvoriti dodatne mogućnosti pri zapošljavanju. To je bio i glavni cilj ove aktivnosti.

“Vjerujem da će ove obuke njima zaista značiti i da će usvojiti određena nova saznanja i da će ih, na kraju krajeva, nadam se, u skorije vrijeme, primjeniti na određenim potencijalnim, novim, budućim radnim mjestima“, kaže Slaviša Pejanović, predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Vlasenica.

Obuke se održavaju u prostorijama Udružena žena "Podrinje", a računari i mašine za šivenje, neophodni za obuke, nabavljeni su zvaljujući sredstvima koja je obezbijedio UNICEF. Dobrinka Mijatović je bila instruktorka šivenja.

"Nije bilo nikakvih problema što se njih tiče. Strpljive su, vesele, tako da je sve prošlo u najboljem redu", potvrđuje nam ova vesela instruktorka.

Mnoge polaznice obuka su, takođe, i majke. Za njihove mališane je, u vrijeme održavanja obuka, organizovan boravak u "Dječijem kutku".

"Dok sam na kursu ostavljam djecu u kutku. Dva sata su dole. Veoma im je lijepo. Moja kćerka izrazito voli Јovanu, koja je vaspitačica, koja je dole sa njima u Kutku“, govori nam Ljubinka Golić, jedna od polaznica obuka.

Zahvaljujući "dječijem kutku" već su stvorena nova radna mjesta, a jedno od tih je upravo mjesto vaspitačice.

"Zaposlena sam trenutno preko ovog projekta koji je UNICEF napravio kao podršku zapošljavanja majkama. Što se tiče djece, u prosjeku desetak, petnaestak djece dolazi. U vremenu u kojem boravimo ovdje, mi se, između ostalog, igramo, jer su to manja djeca, crtamo, učimo, bojimo", zadovoljna je Јovanka Vlačić, vaspitačica u Dječjem kutku.

U "Dječjem kutku" je uvijek veselo i razigrano. Djeca rado dolaze, a mnogo i nauče.

"Kada dođem kući ja kažem mami da je meni lijepo u kutku. Naučio sam da pišem i crtam i da pišem latinična slova", ushićen je Miloš Kovačević.

Uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, UNICEF slične projekte realizuje u cijeloj regiji Birač, s ciljem pishosocijalnog osnaživanja porodica.

Izvor: "Prijatelji Srebrenice"