latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:42 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

U Muzeju Semberije u Bijeljini počela Osma smotra etnološkog filma (VIDEO)

U Muzeju Semberije u Bijeljini počela je Osma smotra etnološkog filma koja se organizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda. Smotru je otvorio dokumentarni film „Zgrabi i bježi“ špansko-njemačke koprodukcije koji je na 26. međunarodnom festivalu nagrađen kao najbolji inostrani film.
Muzej Semberije - Foto: RTRS
Muzej SemberijeFoto: RTRS

"Zgrabi i bježi" naslov je dokumentarnog filma o tradicionalnim običajima udaje žena otmicom od strane budućih muževa u Kirgistanu koji su oživjeli nakon sticanja nezavisnosti 1991. godina .

To je prvi od sedam dokumantarnih filmova koji čine ovogodišnju smotru Etnološkog filma u Muzeju Semberije. Na repertoaru se još nalaze i filmovi: "Naši ljudi" (Srbija), "Mali ljudi" (Rusija), "Šanko si Bonka zalibi" (Srbija), "Sedamdeset kuća - nigde nikog" (Srbija), "Kako živeti zajedno" (Srbija), "Kukmorski momci" (Rusija) i "U potrazi za šamanom" (Francuska).

Iseljenici iz Srbije sa Pešterske visoravni koji od 30–ih godina prošlog vijeka žive kao nacionalna manjina u evropskom dijelu Turske, čuvajući običaje predaka, tema je filma “Naši ljudi“ Svetlane Milajnić, drugog etnološkog filma koji je bijeljinska publika sinoć mogla da pogleda.

Smotra Etnološkog filma u Muzeju Semberije realizuje se zahvaljući saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda koji je organizator 26. međunarodnog festivala etnološkog filma.

Projekcije preostalih pet dokumentarnih filmova biće održane u muzeju svake srijede do kraja decembra.