latinica  ћирилица
07/12/2017 |  11:53 ⇒ 08/12/2017 | 10:35 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja: Izetbegovićev istup pokazatelj nedostatka političke kulture

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je sramota za BiH postupak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prilikom zvanične posjete članova Predsjedništva Beogradu.
Čović - Izetbegović - Foto: TANЈUG
Čović - IzetbegovićFoto: TANЈUG

"To je ružna slika koja je otišla u javnost. U pripremi posjete, koja je jedna od najvažnijih, trebalo je da dođe do usaglašavanja stavova, a ne svako da zna našu sramotu", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Posljednji boravak članova Predsjedništva BiH u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića još je jedna bruka BiH i njene diplomatije, ocijenio je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić.

"Nije trebalo ići u Beograd sa neusglašenim stavovima i bolje da je ta posjeta bila i kasnije, ali da su stavovi bili usaglašeni, da smo pokazali ozbiljnost i osjećaj za dobrosusjedske odnose i da smo poslali stanovništvu BiH poruku da mogu biti mirni i da imamo odgovorno rukovodstvo", izjavio je Pavić Srni.

On je dodao da su ovako članovi Predsjedništva BiH pružili pravu sliku o sebi i o BiH.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da je postupak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu potpuno u skladu sa politkom koju vodi, a koja dovodi do narušavanja odnosa i političkih napetosti.

Stevandić je ocijenio da je Izetbegović opterećen "sarajevocentričnom" politikom, koja je dovela do nestabilnosti BiH.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je Izetbegović na konferenciji za novinare u Beogradu pokazao primitivizam i zato politika Srpske treba da bude i dalje krajnje oprezna jer je teško sa takvim političarom graditi budućnost. Đokić je rekao da je ovim neprimjerenim činom Izetbegović potcijenio i domaćina i gostoprimstvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu jedna je vrsta diplomatskog presedana, imajući u vidu da je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović bio onaj koji zvanično istupa u ime BiH, ocijenio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica je rekao Srni da je Izetbegović po ko zna koji put neprijatno iznenadio svojim istupima, ali da je to očigledno njegov stil ponašanja.

U Predsjedništvu BiH nemoguće je zauzeti zajednički stav i postići jedinstven politički pristup u manifestaciji spoljne politike, a time i odnosa sa Srbijom, ocijenio je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Komentarišući istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Čavić je naveo da upravo Izetbegović iz tog okvira iskače u kontinuitetu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da je Izetbegovićev istup u Beogradu pokazatelj frustracije i nedostatka političke kulture.

Borenović je ocijenio da je istup Izetbegovića u toku zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio nediplomatski i nepotreban.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je Srni da je intervencija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu bila suvišna i da je nepotrebno odvukla pažnju sa razgovora koji su bili otvoreni i korisni.

"Napravljen je solidan pomak u skoro svim pitanjima između BiH i Srbije, stepen međusobnog razumijevanja o pitanju razgraničenja je visok i Srbija se potpuno konstruktivno postavila prema problemu trase puta Beograd-Sarajevo", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, da nije bilo neplanirane intervencije na konferenciji za novinare posjeta bi, vjerovatno, bila ocijenjena veoma uspješnom, a ovako je dobila "jednu vrstu sjene".

Komentarišući jučerašnji Izetbegovićev istup, delegat u Domu naroda PS BiH Sredoje Nović je rekao da je krajnje štetno za BiH što članovi Predsjedništva BiH prije odlaska u ovu posjetu "nisu uradili ono što je bila njihova nadležnost".

"Ako već nisu imali utvrđenu platformu za razgovore, ne znam što su tamo i išli. Ako nisu već razgovarali kojom trasom će se graditi auto-put i ako nisu razgovarali o granici i drugim pitanjima, ne znam zašto prave troškove i što idu i blamiraju se u trećoj zemlji", rekao je Nović, dodavši da je nevjerovatno da članovi Predsjedništva BiH odlaze u Beograd i tamo se svađaju međusobno.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak /HDZ/ izjavio je Srni da ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ne ide u prilog popravljanju ionako lošeg imidža BiH u susjedstvu i zemljama EU.

"Sa takvim Izetbegovićevim ponašanjem BiH ne može da ide naprijed. To se moralo na svaki način izbjeći. Zašto se to desilo - odgovor bi trebalo tražiti kod onoga ko je to napravio. To ne rješava nagomilane probleme već samo stvara nove. Tako se ne može naprijed", rekao je Čolak Srni, dodavši da je svaki drugi komentar suvišan.

Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić izjavio je Srni da je bošnjački član Presjedništva BiH Bakir Izetbegović ponašanjem u Beogradu samo potvrdio kontinuitet svoje politike - jedno dogovori, a nakon toga izađe sa potpuno drugačijim stavovima.

Karamatić smatra da je Izetbegovićevo ponašanje diplomatski skandal s obzirom na to da postoje pravila ponašanja koja je je on definitivno prekršio.