latinica  ћирилица
07/12/2017 |  12:16 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Čengić: U toku preseljenje DNK laboratorije u Hag

U toku je preseljenje DNK laboratorije Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ iz BiH u Holandiju, tako da jedan period neće biti DNK analiza, rekla je Srni portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.
Institut za nestale osobe - Foto: RTRS
Institut za nestale osobeFoto: RTRS

Čengićeva je rekla da će preseljenje, o kojem je ICMP obavijestio Institut za nestala lica BiH, trajati određen period.

"Baza krvi porodica nestalih nalazi se u DNK laboratoriji ICMP-a i oni su do sada radili DNK analizu", rekla je Čengićeva.

Ona je rekla da je, zahvaljujući njima, do sada identifikovano više od 15.000 posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata u BiH.

"Izmještanje DNK laboratorije ICMP-a neće zakočiti naš rad. Mi ćemo uzeti koštane uzorke iz posmrtnih ostataka koje pronađemo ili koje smo već pronašli i slaćemo ih u Tuzlu, ali samo jedan period neće biti DNK nalaza", pojasnila je Čengićeva.

Ona je istakla da je najvažniji cilj Instituta za nestala lica BiH da se pronađu i identifikuju posmrtni ostaci nestalih lica u BiH i predaju porodicama radi sahrane.

Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je 9. novembra ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je tada upozorio da se time otvara problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih.

Izvor: SRNA