latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:46 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Pavić: Bakir nastavio, gdje je Alija stao

Bošnjački član Predsjedništva i lider SDA, Bakir Izetbegović, definitivno ide stopama svoga oca Alije. Ovo što je Bakir uradio na sastanku tri člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije u Beogradu diplomatski je skandal koji podsjeća na ono što je Alija radio 1991. i 1992. godine, tvrdi u intervjuu za portal RTRS-a analitičar Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić - Foto: SRNA
Aleksandar PavićFoto: SRNA

Pavić kaže da ovo što je Bakir Izetbegović uradio juče u Beogradu, podsjeća na ranu jesen 1991. godine, kada su pred kamerama Adil Zulfikarpašić i Nikola Koljević objavili da je u Beogradu postignut dogovor, istorijski sporazum o uspostavljanju bošnjačko-srpskog dijaloga, za šta su blagoslov dali Alija Izetbegović i Slobodan Milošević.

- Dok su oni bili pred kamerama, stigao je telegram od SDA u kojem se Alija i ova stranka ograđuju od sporazuma. Praktično su sve dogovore vratili na početak - podsjeća Pavić.

RTRS: Bilo je još sličnih događaja?

PAVIĆ: Drugi slučaj, koji ljudi više pamte, jeste i Alijino povlačenje potpisa sa Kutiljerovog plana u martu 1992. godine. Izetbegović je i tada jedno govorio nasamo, a drugo javno. Znači, kakav otac, takav sin. Bakir je nastavio očevim stopama, a njihov program se nikad nije promijenio. Islamska deklaracija po Izetbegovićima, treba da bude provedena u djelo, a to podrazumijeva islamizaciju muslimana u BiH i cijelom svijetu. Dok god Izetbegović vodi politiku, politički program iz Islamske deklaracije biće na snazi.

RTRS: Kako komentarišete jučerašnje ponašanje Bakira Izetbegovića?

PAVIĆ: Ponašanje Izetbegovića na sastanku u Beogradu nije nikakva novina. To je samo nastavak tradicije, gdje sve što je dogovoreno, sljedećeg dana ne važi. Bakir je nastavio gdje je njegov otac Alija stao. Nema tu iznenađenja. Citiraću predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je kazao: “Iznenađen sam da je neko od Bakira očekivao da može da se drži bilo kakvog dogovora“. Zanimljiv je momenat kada se to dešava. Isti dan Islamska država pozvala je na buđenje “spavače“ u BiH i najavila “krvavo proljeće“ 2018. godine. Takođe, nedavno je Atlanski savjet predložio da Amerikanci uspostave vojnu bazu na Kosovu i u Brčkom. Mislim da se Izetbegović vrlo lijepo uklapa u ovu njihovu priču na način da se ne postigne dogovor u BiH i regionu, te da se destabilizuje sitacija. Strancima je važno da u BiH nikad ne dođe do dogovora, a Bakir im je najbolji igrač za to.

RTRS: Da li se u Beogradu desio diplomatski skandal?

PAVIĆ: Naravno da jeste. To je diplomatski skandal jer Izetbegović nije predsjedavajući Predsjedništva. Nije bilo njegovo da se oglašava mimo Dragana Čovića. Samim tim, prekršio je protokol. Kao što je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije potvrdio, Izetbegović je iskočio iz dogovorenog kolosijeka između Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije. Prekršio je protokol, ali i ne samo to - uvrijedio je domaćina time što se ponio mimo onoga što je dogovoreno iza zatvorenih vrata. Bukvalno je poništio i porekao ono što je Vučić već izjavio. Tumačio bih ovo Bakirovo ponašanje kao šamar i Srbiji i Vučiću.

RTRS: Mislite li da je Bakir Izetbegović došao sa planom, čekajući pravi trenutak da djeluje?

PAVIĆ: On je to uradio svjesno. Za to smo imali najavu prije 20-ak dana, kada je rekao da, što se njega tiče, BiH treba da prizna Kosovo. I on je na neki način taj stav nastavio da zagovara. Ta izjava od ranije je takođe uznemirila duhove. Izetbegović je dao do znanja da će sa njim biti teško postići dogovor, ne samo što se tiče Kosova, već i razgraničenja. Ubijeđen sam da ovakvo ponašanje nije slučajno. Tačnije, sve je smišljeno.

RTRS: Ova situacija, vjerovatno je pokazala kakvi su politički odnosi u BiH?

PAVIĆ: Samo je izašlo na vidjelo ono što je, očigledno, odavno tu. Јednostavno, SDA i Bakir Izetbegović nikad neće odustati od revizije Dejtonskog sporazuma i od toga da mojorizacijom unitarizuju BiH. Dobro je kada izađe sve to ovako u javnost, pa se jasno zna koje su mu namjere. Sjetimo se osporavanja Dana Republike, tužbe protiv Srbije... Izetbegović i SDA na BiH gledaju kao na svoju ličnu imovinu, a svi drugi treba da se njima prilagode. On od toga neće odustati.

RTRS: Nakon ovoga kako bi se predstavnici Republike Srpske u bh. istitucijama trebali ponašati?

PAVIĆ: Kada su ovakve stvari u pitanju, kada se dovodi u pitanje opstanak Srpske, kada se destabilizuju odnosi među tri konstitutivna naroda, oni bi trebalo da reaguju, da se probude. Ne mogu da budu na strani Izetbegovića ili čak neutralni. Znaju šta je radio Alija, šta radi Bakir, poznat im je i program SDA, pa tu ne možete da ćutite. Morate da se opredijelite za Republiku Srpsku, makar njen predsjednik bio neko s kim se ne slažete, ili ga možda lično mrzite. Srpski narod i njena Republika moraju srpskim političarima u Sarajevu da budu na prvom mjestu. Da postoji jedinstvo u redovima srpskih političara, Bakiru bi bilo teže djelovati. Јasno je da svako ko iskače od srpskih interesa, staje na stranu Izetbegovića i SDA.

RTRS: Da li bi se opoziciji ovako letargično ponašanje u Sarajevu moglo obiti o glavu i na narednim izborima?

PAVIĆ: Naravno. Pa ne možete da budete ravnodušni prema očiglednim napadima na Republiku Srpsku, a koji dolaze iz Sarajeva, SDA i Izetbegovića. Opozicija bi trebalo da nauči lekciju još od održavanja referenduma u Srpskoj, kada je iznosila razno-razne izjave, pa se kasnije vidjelo kako su prošli na izborima. Predstojeći, opšti izbori su mnogo važniji i mislim da bi mogli ovakvim djelovanjem da dožive još veći poraz.

Bojana Milaković/RTRS