latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:48 ⇒ 08/12/2017 | 09:52 | Autor: RTRS

Palestina u plamenu poslije Trampove odluke; Poletjele i rakete (FOTO/VIDEO)

Dvije rakete, ispaljene u pravcu Izraela pale su u pojas Gaze, javili su izraelski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u gradu Aškelonu na jugu Izraela i u izraelskim zajednicama sjeverno od pojasa Gaze. Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, u istočnom Јerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa da priznaje Јerusalim kao glavni grad Izraela.

U Ramali su izraelske snage bezbjednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i djeca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbjednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava. Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Јerusalima, onog dijela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povrijeđene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca. Protesti su se prelili i na Јemen.

Prema riječima stanovnika Ramale u Palestini, u toku je opšti miting, pored izraelskog prelaza su podignute barikade, ljudi pale gume. Između Palestinaca i izraelske vojske došlo do sukoba i u centru Hevrona.

Libanski Hezbolah podržao je pozive palestinske oružane grupe Hamas da se podigne ustanak kao odgovor na američko priznanje Јerusalima kao prijestonice Izraela, rekao je Hasan Nazralah, vođa Hezbolaha.

"Najvažniji odgovor bio bi palestinski ustanak i islamski samit koji bi proglasio Јerusalim vječnom prijestonicom Palestine", rekao je Nazralah. On je pozvao na jedinstvo i podršku otporu među muslimanima.

Nekoliko vojnih bataljona Izraela će, kako je najavljeno, biti razmješteno na terenu dok će dio biti u pripravnosti kao "dio spremnosti Izraelskih odbrambenih snaga za moguće događaje", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Tradicionalni američki saveznici su među državama koje su osudile odluku predsjednika SAD Donalda Trampa. Saudijska Arabija je objavila da je odluka o Јerusalimu "nepravedna i neodgovorna", a Francuska i Velika Britanija da je ne podržavaju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je odluku američkog predsjednika i ocijenio da je ovo "istorijski dan". Netanijahu je izjavio da bi mnoge zemlje trebalo da slijede odluku američkog predsjednika Donalda Trampa i priznaju Јerusalim kao prestonicu Izraela, kao i da su "u toku kontakti".

"Želio bih da objavim da smo već u kontaktu i sa drugim zemljama koje će uskoro donijeti sličnu odluku", rekao je Netanijahu u govoru održanom u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, kada se američka ambasada bude premještala u Јerusalim vjerovatno će i ambasade drugih zemalja biti premještene. On, međutim, nije precizirao o kojim ambasadama je riječ.

Izvor: Agencije