latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:55 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Proizvodi iz Srpske imaju mjesta na tržištu Slovenije (VIDEO)

U Merkator markete u Sloveniji mogli bi biti plasirani proizvodi iz Republike Srpske i za to postoji obostrana volja, rekao je direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić.
Privrednici - Foto: RTRS
PrivredniciFoto: RTRS

Republika Srpska ima kvalitetne proizvode koji mogu da zadovolje zahtjevno tržište Slovenije, saglasni su proizvođači iz Srpske. Merkator je preuzeo 83 filijale od Konzuma koje su nekada bile njihove.

Iako privrednici žele da se njihovi proizvodi nađu na policama Merkatora, poručuju da bi došlo do saradnje nije dovoljno da se samo vrati ime Merkator u BiH, već je neophodno da se vrati i stari partnerski odnos koji su nekada imali.

Ističu da je razgovor sa predstavnicima slovenačke firme pozitivan pomak ka budućoj saradnji. Ćorić je naglasio da je najbitnije da je riječ o kvalitetnim proizvodima, da postoje brendovi koji su prepoznatljivi i da se u narednom periodu radi na tome da proizvodi iz Republike Srpske postanu brend na prostoru Slovenije.

On je pojasnio da su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici preduzeća iz Srpske koja su već prisutna u Sloveniji i koji mogu prenijeti svoja iskustva.

Zastupnik Merkatora Banjaluka i Merkatora BiH iz Sarajeva Peter Zavrl poručio je da se Merkator vratio u BiH što se vidi po kupcima, radnjama i asortimanu koji će se pojačavati u zavisnosti od potreba kupaca.

- Merkatorova komercijalna politika je bila što više proizvoda sa mikroregije, gdje filijala postoji, a onda multinacionalno. Ima velikih prilika i za male dobavljače. Naš projekat je "volimo domaće" - dodao je Zavrl i pojasnio da oni žele da što više proizvoda iz BiH bude na Merkatorovim policama u Sloveniji, za razliku od situacija koja je bila prije desetak godina.

Istakao je da je Merkator preuzeo 83 filijale od Konzuma koje su nekada i bile Merkatorove, te da u BiH imaju oko 1.250 zaposlenih, da broj nije smanjivan, već je bilo i dodatnih zapošljavanja.

Komentarišući poslovanje preostalih poslovnica Konzuma u BiH, Zavrl je naveo da se nada da će početi bolje da radi.

Direktor prodaje u banjalučkoj Vitaminci Pero Marić pojasnio je da nije dovoljno da se samo promijeni, odnosno vrati ime Merkator u BiH, ako se ne vrati i stari partnerski odnos koji su nekada imali.

- Nadamo se da će do toga doći, vjerujemo u novu upravu Merkatora. Dobili smo i uvjerenje da će nam dati mogućnost da roba iz Srpske i BiH bude na policama Merkatora u Sloveniji - dodao je Marić.

On je istakao i da je dio starih dugovanja Konzuma ostao, ali da je iznos zanatno smanjen u odnosu na prije pola godine, kao i da Merkator redovno izmiruje novopristigle fakture.