latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:13 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Set zakona o akcizama usvojen u Domu naroda

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u oba čitanja set zakona o akcizama - prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara, a ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

U raspravi je učestvovao samo delegat iz reda hrvatskog naroda Martin Raguž /HDZ 1990/ koji je rekao da očekuje da će usvajanjem ovih zakona biti ostvarene pretpostavke da se obezbijedi monitoring za trošenje sredstava koja će biti pribavljena.

Dom naroda je odlučio je da ovaj set zakona uputi Predstavničkom domu na usvajanje po hitnom postupku, što podrazumijeva da se o njima neće izjašnjavati nadležne komisije, niti je moguće predlaganje amandmana.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da je odugovlačenje usvajanja seta zakona o akcizama klasična politizacija i da se na današnjoj sjednici Doma naroda pokazalo da bez opozicije nijedan od zakona ne bi bio usvojen. Nović je rekao da je za usvajanje seta zakona o akcizama potrošeno mnogo vremena i da se ne može ni procijeniti koliko je do sada izgubljeno sredstava za BiH.

Podsjetivši da godinu dana nije postojala želja da set zakona o akcizama bude usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Nović kaže da je nevjerovatno to što do sada niko nije čuo ozbiljan razlog zašto da ovaj set zakona ne bude usvojen.

Delegat HDZ-a 1990 u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž izjavio je da je godinu dana potrošeno neracionalno, a zakon o akcizama nije usvojen.

- Ovo je peti pokušaj. Izgubili smo godinu dana, a znali smo da je to jedna od ključnih obaveza iz reformske agende i akcionog plana za njeno sprovođenje - rekao je Raguž i dodao da je BiH izgubila priliku za pokretanje ogromnih građevinskih, ali i privrednih radova koji mogu da spriječe odlazak ljudi.

Delegat HSS-a u Domu naroda Mario Karamatić rekao je da su neke od njegovih kolega promijenile mišljenje, a da su neki "pobjegli sa sjednice kako ne bi morali da se izjasne i da ostanu dosljedni ranijim stavovima".

Karamatić kaže da HSS od početka ne podržava uvođenje novih nameta jer smatra da se time apsolutno ništa neće postići. On je naglasio da privredni rast dolazi od malih nameta, koje svi plaćaju.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić /SDA/ rekao je da u procesu usvajanja seta zakona o akcizama problem predstavlja njihovo razmatranje u Predstavničkom domu. Softić je izjavio novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Doma naroda na kojoj je usvojen set zakona o akcizama, da su, zbog problema u komisijskoj fazi u Predstavničkom domu, oni u taj dom upućeni po hitnoj proceduri da bi bila izbjegnuta procedura koja bi, eventualno, ponovo zaustavila usvajanje ovih zakona.

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Fahrudin Radončić iz SBB-a podsjetio je da je ova stranka već četiri puta prihvatila set zakona koji se odnosi na akcize, a su to danas učinili i peti put.

- U međuvremenu je zatražena garancija od Savjeta ministara da bude obezbijeđena apsolutna transparentnost i da taj novac ne završi kao prethodnih osam milijardi KM na nepoznat način, nego da bude trošen za izgradnju puteva. Taj zahtjev je ispunjen i zato smo glasali i podržali set zakona - rekao je Radončić.

SDS samtra da je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je danas usvojen set zakona o akcizama, pokazala da koalicija SNSD-SDA-HDZ "prevarama i kršenjem Poslovnika pokušava da poskupljenjem goriva od građana godišnje otme 300 miliona KM" i najavio da će se tome suprostaviti.

"Svjesni da poskupljenje goriva u redovnoj zakonodavnoj proceduri ne može dobiti podršku Predstavničkog doma, trio - Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovorio se da ovaj zakon, suprotno poslovnicima dva doma, pokuša progurati po hitnoj proceduri", navodi se u saopštenju iz SDS-a.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je usvojeni set zakona o akcizama u Domu naroda rezultat postignutog konsenzusa. Ukoliko ovaj set zakona usvoji i Predstavnički dom parlamenta BiH, kaže Bevanda, biće deblokirana sredstva za izgradnju puteva koja su ugovorena sa kreditorima i koja iznose 528.450.000 evra.

Bevanda navodi da će biti deblokirani i grantovi koji su osigurani pristupanjem BiH Transportnoj zajednici, pa će koridor moći da se gradi mnogo bržim tempom.

Podsjetivši da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio ovaj set zakona, Bevanda je naveo da su nakon toga, s ciljem postizanja parlamentarne većine, nastavljene konsultacije entitetskih vlada, kao i posredovanje Evropske komisije, Misije MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Ono što se smatralo nejasno u narativnom dijelu je pojašnjeno i postalo je vidljivo da će namjenski prihod od putarina biti utrošen za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju puteva - rekao je Bevanda.

On je naveo da će biti otvoren račun kod Centralne banke na koji će se slivati ovi prihodi i biće distribuisani u skladu sa ovim setom zakona.

Bevanda naglašava da su ovim otklonjene sve nedoumice u vezi sa ovim pitanjem. Izrazio je nadu da će set zakona dobiti podršku u Predstavničkom domu, kao i da će biti usvojen i budžet za narednu godinu.

Izvor: SRNA