latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:26 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

Vlada subvencioniše nabavku sistema za navodnjavanje (VIDEO)

Kako bi iduću godinu dočekali spremniji i spasili usjeve od suše, Vlada Srpske će poljoprivrednim proizvođačima subvencionisati nabavku sistema za navodnjavanje sa 40 odsto sredstava.
Navodnjavanje - Foto: ilustracija
NavodnjavanjeFoto: ilustracija

Za ove namjene na raspolaganju je pet miliona KM. Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske je raspisala javni poziv za podnošenje zahtjeva za nabavku opreme za navodnjavanje. Interesovanje poljoprivrednika je veliko. Ove godine pretrpjeli su ogromne štete zbog suše, a podsticaj od 40 odsto za kupovinu sistema je značajna pomoć u rješavanju problema.

- U pitanju su velike investicije i sa 40 odsto subvencionisanih sredstava, mislim da bi se većina poljoprivrednika upustila u tu investiciju. Najavljuju sušne godine, a mi bez navodnjavanja ne možemo - kaže Dimitrije Bičakčić, poljoprivrednik iz Batkovića.

I Poljoprivredno dobro Semberija koje obrađuje 2,5 hiljade hektara oranice i ima hidrantsku mrežu za 620 hektara, namjerava iskoristiti ove pogodnosti i nabaviti nove sisteme za navodnjavanje.

- Pokušaćemo i ove godine da uđemo u investiciju. Sad smo vezani za javni poziv kako bismo nabavili jedan linearni sistem, a svakako, zainteresovani smo i za nabavku pokretnih tifon sistema - kaže Stevan Trifković, direktor PD Semberija.

Subvencije za nabavku sisitema za navodnjavanje mogu koristiti samo registrovana poljoprivredna gazdinstva i pravna lica.

- Ovom mjerom poljoprivredni proizvođači mogu dobiti maksimalno 200.000 KM, a minimalno 400 KM - kaže Radinka Mićić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

U narednih 50 dana, koliko će javni poziv biti otvoren, poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za nabavku pumpi, crijeva, izgradnju bunara, bazena, kanala, pumpnih stanica i troškove elektrifikacije sistema za navodnjavanje.