latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:08 ⇒ 08/12/2017 | 10:34 | Autor: RTRS

Medicinari u Vlasenici u štrajku (VIDEO)

Zaposleni u Domu zdravlja u Vlasenici ponovo su stupili u generalni štrajk.
Vlasenica - štrajk - Foto: RTRS
Vlasenica - štrajkFoto: RTRS

Radnici navode da im se duguje sedam zarađenih plata, kao i da im nisu uplaćeni doprinosi i putni troškovi, te je stupanje u štrajk bilo neminovno. Prema navodima iz štrajkačkog odbora, štrajk će trajati sve dok poslodavac ne ispuni ključan zahtjev - isplati barem tri zarađene plate.

Zahtjevi zaposlenih u ovom domu zdravlja još nisu ispoštovani, pa je stupanje u generalni štrajk bilo očekivana odluka. Naveli su da će zbrinjavati samo hitne slučajeve.

Medicinska sestra Dragica Kovačević kaže da radnici samo traže svoje plate, te da će odmah prekinuti štrajk ako im budu isplaćene makar tri plate.

Direktorica Doma zdravlja Јagoda Petrović kaže da ova zdravstvena ustanova duguje tri miliona maraka, te da su računi još blokirani.

Petrovićeva pojašnjava da je godinama zaposlenima isplaćivana neto plata, ali ne i poreske obaveze.

- Država je nešto otpisivala, sada više ne može. Poreska želi svoje da naplati, a mi nemamo dovoljno sredstava da isplatimo bruto platu i sve obaveze i zato smo u ovakvom ćorsokaku - istakla je direktorica.

Ako Poreska uprava odblokira račun, radnicima će, kako navodi, biti isplaćena jedna plata.

Ljekar Mladen Čumić kaže da je sinoć saznao da postoji mogućnost da bude plata, ali da sumnja da će to biti realizovano.

Predsjednica Štrajkačkog odbora Doma zdravlja Vladanka Vlačić naglasila je da su zaposleni u teškom materijalnom položaju, zbog čega će biti prisiljeni i na štrajk glađu, sa ciljem da se ovo pitanje konačno počne rješavati.

U vlaseničkom domu zdravlja očekuju pomoć Vlade Republike Srpske. Savjet resornog ministra Dragana Bogdanića da se smanji broj radnika nije naišao na podršku, a ako se štrajk oduži, zaposleni kažu nije isključeno da Dom zdravlja ode u stečaj.