latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:23 ⇒ 19:15 | Autor: RTRS

Studenti medicine iz Foče darovali krv (VIDEO)

U Foči je u toku dvodnedneva akcija dobrovoljnog darivanja krvi studenata četiri studijska programa Medicinskog fakulteta. Ovo je i dobra prilika da mladi ukažu na značaj darivanja krvi.
Foča- Studenti darovali krv - Foto: RTRS
Foča- Studenti darovali krvFoto: RTRS

Studentkinji pete godine stomatologije Daliborka Simić prvi put da daruje krv. Ističe da je ovo divan osjećaj i da će nastaviti, a istovremeno je pozvala vršnjake da im se pridruže.

- Svako ko je u prilici, ko je zdrav... ovo je deset minuta vremena, a nekome može spasiti život - kaže Daliborka.

Njen kolega Boris Sredojević kaže da je odlučio da pomogne kada je u mogućnosti, jer ova dragocjena tečnost nekome može biti neophodna.

U Savezu studenata su zadovoljni odzivom kolega.

Predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Foča Rajko Pavlović istakao je da je ovo prva ovakva humanitarna akcija, te izrazio uvjerenje da će u budućnosti postati redovna.

Akcija je značajna i zbog podizanja svijesti kod mladih o darivanju dragocjene tečnosti.

- Nama će dosta značiti zato što punimo rezerve krvi, a oni će steći naviku. Takođe će saznati koliko im je to bitno za dalji rad - rekla je Maja Kujundžić, transfuziolog Službe u Foči Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

U fočanskoj Službi za transfuzijsku medicinu kažu da imaju dovoljne količine krvi i dobru saradnju sa davaocima iz svih krajeva Srpske.