latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:27 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

Ponovo u Sudu BiH pritisci na svjedoke i nestaju dokumenti zločina tzv. Armije BiH

Tri svjedoka u procesu protiv 13 nekadašnjih pripadnika Armije i MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane u Konjicu osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti nad više desetina Srba u toj opštini, tražili su zbog pritisaka da svjedoče pod zaštitom, a jedna od žrtava silovanja rekla je da joj putem posrednika nuđen novac da bi odustala od svjedočenja.
Uhapšeni za zločine u Konjicu - Foto: RTRS
Uhapšeni za zločine u KonjicuFoto: RTRS

Pritiske na svjedoke, koji su u posljednje vrijeme eskalirali i ozbiljno doveli u pitanje ishod suđenja za ratne zločine, otkrio je tužilac u ovom slučaju Stanko Blagić na ročištu za određivanje pritvora za 13 osumnjičenih održanom u Sudu BiH. Istakao je da mu se svjedokinja žalila da je na nju vršen pritisak i da su pokušali da je podmite da ne bi teretila silovatelja.

Pritisak na svjedoke indirektno je potvrdio i Sud BiH, koji je u obrazloženju odluke da za deset od 13 uhapšenih bude određen pritvor, naveo da se u ovom slučaju samo pritvorom može onemogućiti kontaktiranje osumnjičenih sa saslušanim i potencijalnim svjedocima, a svjedocima da neometano daju izjavu u istražnom postupku.

Nestao i dnevnik optuženog u kojem su opisani ratni zločini nad Srbima

Iz Tužilaštva BiH nestao je original dnevnika koji je o ratnim zbivanjima u Konjicu, prije svega kad je riječ o ratnim zločinima nad Srbima, pisao Miralem Macić, nekadašnji pripadnik policije i tzv. Armije BiH u Konjicu" , potvrdio je za "Novosti", advokat Dušan Tomić, koji je svojevremeno zastupao porodice oštećenih, a zatim i samog Macića, kad je prvobitno izašao iz zatvora.

Tomić podsjeća da je Macić osuđen na 17 godina zatvora, jer je proglašen odgovornim za ubistvo četvoročlane porodice Punković iz Konjica.

"Dugo sam poslije tog suđenja razgovarao sa Macićem, koji mi je u jednom trenutku rekao da se pokajao. Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svjedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, prije svega prema nedužnim srpskim civilima. Miralem je to i učinio, i to precizno, jasno i sa niz argumenata i detalja. I taj dokument u vidu dnevnika dostavljen je Tužilaštvu BiH", rekao je Tomić.

Tomić kaže da je to praktično svjedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima, kojima je na zahtjev Tužilaštva BiH sud odredio pritvor.

"Simptomatično je da je original dnevnika nestao, a još u januaru 2012, kad je iznenada u zatvoru Busovača umro Macić, tvrdio sam i ostajem pri tome da je otrovan, kako ne bi i neposredno svjedočio o zločinu i zločincima" naglašava  Tomić.
Prema njegovim riječima, Miralem Macić je u svom dnevniku naveo i svoju ulogu i odgovornost u tim zločinima.

Izvor: Glas Srpske