latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:44 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

DNS- Podrška budžetu i Programu ekonomskih reformi (VIDEO)

Politički savjet DNS-a podržava Prednacrt budžeta za narednu godinu i prednacrt Programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2018. do 2020. godine i smatra da bi ovi dokumenti trebalo da budu osnova za razvoj Srpske, oživljavanje privrede, a posebno sektora koji mogu dati novu vrijednost.
Banjaluka: Sjednica Političkog savjeta DNS-a - Foto: SRNA
Banjaluka: Sjednica Političkog savjeta DNS-aFoto: SRNA

- Tu mislim na angažovanje kapitala, radne snage, donacija i svega što može poboljšati uslove ra razvoj, pogotovo realnog sektora kao i postizanja stabilnijeg i ravnomjernijeg ekonomskog razvoja - rekao je novinarima u Banjaluci predsjednik Političkog savjeta DNS-a Mile Dmičić nakon sjednice ovog tijela na kojoj je konstituisan novi saziv i razmatran materijal za 25. posebnu sjednicu Narodne skupštine.

On je naveo da bi prijedloge budžeta i ekonomskih reformi vlast i opozicija trebalo da unaprijede i usaglase u parlamentarnoj proceduri s ciljem postizanja solidnog privrednog okruženja.

Dmičić smatra da treba podstaći zapošljavanje i samozapošljavanje, podržati pozitivne reforme u javnom sektoru, raditi na javno-privatnom partnerstvu, te uvođenju dualnog obrazovanja i praktičnih znanja i vještina.

On je rekao da je potrebno unaprijediti investicionu aktivnost, postići uravnoteženiji ekonomskih razvoj siromašnih i nerazvijenih lokalnih zajednica, smanjiti siromaštvo, te raditi na reformama u zdravstvu, obrazovanju, penziono-invalidskom osiguranju, javnoj upravi.

- Potrebno je očuvati privredne kapacitete i prirodna bogatstva i zabraniti privatizaciju u elektroprivredi, vodoprivredi i šumarstvu, što je strateški stav DNS-a - istakao je Dmičić.

Kada je riječ o budžetu za narednu godinu, on kaže da treba naći mogućnosti za očuvanje osnovnog standarda stanovništva, kao i obezbijediti podsticaje za bolji život mladih na ovim prostorima.

Dmičić se nada da će parlament Srpske do raspisivanja opštih izbora nastaviti da ostvaruje ustavne funkcije i da neće biti nedemokratskog djelovanja.

Prvoj sjednici novoformiranog dvadesetočlanog Političkog savjeta DNS-a prisustvovali su stranački funkcioneri, među kojima Lejla Rešić i Dane Malešević.

Prednacrt budžeta Republike Srpske za narednu godinu projektovan je na 3,335 milijardi KM, dok se prednacrtom Programa ekonomskih reformi nominalno procjenjuje rast domaćeg bruto proizvoda u periodu 2018-2020. godina od 4,8 odsto u narednoj, do 5,1 odsto u krajnjoj definisanoj godini.

Izvor: SRNA