latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:46 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Zavod za udžbenike raspisao dva konkursa (VIDEO)

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske raspisao je dva konkursa.
Zavod za udžbenike - Foto: RTRS
Zavod za udžbenikeFoto: RTRS

Prvi konkurs se odnosi na pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole, a drugi  za najbolji neobjavljeni roman i već tradicionalnu manifestaciju "Zlatna sova".

Za narednu školsku godinu predviđeno je pribavljanje rukopisa za 16 udžbenika za osnovnu školu, tri udžbenika za gimnaziju i 96 za srednje stručne i tehničke škole. Međutim, iz godine u godinu Zavod raspisuje konkurse na koje se javlja nedovoljan broj zainteresovanih, pa su tako u prošloj godini, gdje je planiran isti broj - 154 udžbenika, objavljena samo 23 nova.

- Da bi neki rukopis bio odobren mora da prođe zakonsku proceduru, odnosno propisanu Zakonom o izdavačkoj djelatnosti i Zakonom o srednjem i osnovnom obrazovanju. Mora ispunjavati opšte i posebne uslove konkursa. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane profesore osnovnih i srednjih škola i profesore univerziteta da se prijave na konkurs i da dostave svoje rukopise - kaže Vesna Subotić, izvršni direktor Sektora izdavačke djelatnosti Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Istovremeno, objavljen je konkurs za najbolji neobjavljeni roman - Zlatna sova za 2018. godinu. Pravo učešća imaju svi pisci koji stvaraju na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis romana nije ranije objavljen.

Ilija Gajica, ovogodišnji dobitnik nagrade Zlatna sova, smatra da je ovo rijetka prilika, ako ne i jedina, da neko objavi roman, a da nije primoran da to radi uz brojne poteškoće i nerazumijevanje.

Gajica je pozvao sve autore da iskoriste priliku i prijave se na konkurs i tako dobiju šansu da im knjiga bude objavljena.

Osim novih izdanja udžbenika, predviđena je adaptacija i tri udžbenika za osnovnu školu, dok će se sva ostala izdanja naći na policama knjižara u drugoj polovini naredne godine.