latinica  ћирилица
07/12/2017 |  18:35 ⇒ 08/12/2017 | 10:31 | Autor: RTRS

Kusturica tužio Durakovića i Avaz (VIDEO)

U Osnovnom sudu u Višegradu održano je glavno ročište po tužbi filmskog režisera Emira Kusturice protiv nekadašnjeg načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića i sarajevskog lista Dnevni avaz. Kusturica ih tuži zbog tvrdnje da je režirao otimanje zemlje od srebreničkih Bošnjaka.
Emir Kusturica - Foto: RTRS
Emir KusturicaFoto: RTRS

Kusturica tvrdi, da su u Avazu objavljeni netačni podaci o pokušaju pljačke bošnjačke zemlje i pranju novca prilikom izgradnje Andrićgrada, te pljačke zemlje srebreničkih Bošnjaka za realizaciju projekta Nacionalnog parka Drina.

- Tu su objavljeni netačni podaci, klevete o pokušaju pljačke bošnjačke zemlje i pranja novca. Mi smo imali toliko komisija, poreskih inspekcija, i jednih i drugih, tako da bi one sigurno utvrdile da smo hiljadu maraka oprali, a ne mojih 100 dinara u starom džepu. Druga stvar - ideja da se nekome otima zemlja i to posebno bošnjačka, nije zasnovana ni na čemu drugo nego na pustoj mržnji u kojoj oni žive već 30 godina od kako su počeli da vrijeđaju moju porodicu i mene - kaže Kustrica.

S druge strane, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je rekao da se ne osjeća kriv jer, kako kaže, u tekstu nije vrijeđao Kusturicu, ali je za projekat "Rezervat biosfere Drina", našao zamjerku, ocijenivši da će se park prostirati preko privatnih posjeda Bošnjaka i zaobići srpska sela.

- Ni u jednom dijelu teksta nisam našao da sam ja lično prozvao Kusturicu za nešto, ali je on mene "potkačio" za to.  On zna zašto, iz njemu poznatih razloga. Svi mi želimo nacionalni park, ali je simptomatično je to kako su se mape ucrtavale i simptomatično je ko su akteri u svemu tome. Mi smo malo negodovali oko toga i završili na sudu - kaže Duraković.

Podsjećamo, u sastav Rezervata biosfere Drina, kao prekograničnog zaštićenog područja, ušla bi već zaštićena područja u Srbiji - Nacionalni park Tara i parkovi prirode Mokra Gora i Zaovine, a na području Republike Srpske Nacionalni park Drina. Uspostavljanje prekograničnog rezervata biosfere znači i prekograničnu saradnju u navedenoj oblasti, istorijsku povezanost lokalnog stanovništva i upućenost jednih na druge, a projekat bi se realizovao pod okriljem Ujedinjenih nacija.