latinica  ћирилица
07/12/2017 |  18:57 | Autor: RTRS

Đajić: Projekat prevencije moždanog udara dao zapažene rezultate

Projekat prevencije moždanog udara u Republici Srpskoj je u proteklih pet godina dao zapažene rezultate jer je smrtnost izazvana moždanim udarom smanjena za 50 odsto, a četiri puta manje je invalida od posljedica ovog oboljenja, rekao je glavni menadžer ovog projekta Vlado Đajić.
dr Vlado Đajić, direktor UKC RS - Foto: RTRS
dr Vlado Đajić, direktor UKC RSFoto: RTRS

Đajić, koji je i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, naveo je da je u okviru projekta do sada u cijeloj Republici Srpskoj pregledano više od 35.000 stanovnika.

"Moždani udar je teško oboljenje koje je na drugom mjestu uzroka smrtnosti, a na prvom mjestu stvaranja invalidnosti, zbog čega je prevencija izuzetno značajna", rekao je Đajić, koji je danas u Domu zdravlja u Prnjavoru, u okviru projekta, obavio besplatne ultrazvučne preglede krvnih sudova glave i vrata za stotinjak pacijenata sa područja ove opštine.

Projekat prevencije moždanog udara realizuje se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Izvor: SRNA