latinica  ћирилица
07/12/2017 |  19:03 ⇒ 08/12/2017 | 09:56 | Autor: RTRS

Dom naroda usvojio Zakon o akcizama BiH (VIDEO)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ponovo Zakon o akcizama i set pratećih zakona, koji su uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Za razliku od aprilskog izglašavanja, ovaj put je obezbijeđena veća podrška, što bi trebalo da znači prohodnost zakona i u Predstavničkom domu. Usvojeni zakoni su i blago izmijenjeni. Umjesto povećanja akciza na gorivo za 15 feninga, u istom iznosu biće povećana izdvajanja za putarinu po litru goriva.

Uoči sjednice nisu bili ni na planiranom dnevnom redu. Za manje od jednog časa uvršteni su i usvojeni. Bez rasprave i bez amandmana u oba čitanja. Od 12 prisutnih delegata, njih 11 set zakona podržalo je bez rezerve. A on podrazumijeva po litri svih vrsta goriva, uz postojeće izdvajanje 10 feninga i dodatnih 15. 20 feninga biće namjenski trošeno za izgradnju autoputeva, pet za ostale kategorisane saobraćajnice.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će biti otvoren račun kod Centralne banke na koji će se slivati ovi prihodi i biti distribuisani u skladu sa ovim setom zakona.

- Samim tim je otklonjena bojazana nenamjenske potrošnje - rekao je Bevanda.

Otklonjena je i mogućnost komisijske blokade u Predstavničkom domu, jer će delegati sada poslanicima biti predlagači zakona. 

- Iskoristili smo poslovničku mogućnost koja predviđa da jedan dom može drugom biti predlagač zakona, prihvatili smo ovaj prijedlog Savjeta ministara kao svoj i uputili ga u hitnu proceduru, želeći da olakšamo posao - rekao je Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Ipak, u nižem domu potrebne su najmanje 22 poslaničke ruke. A njih već godinu, koliko trakavica o ovom setu zakona traje, nije bilo. Fahrudin Radončić je održao obećanje- danas je glasao za zakone i nagovijestio da će njegova četiri poslanika biti podrška kolegama iz SNSD-a, HDZ-a i SDA. Nedostajući glas mogla bi da bude Diana Zelenika iz HDZ 1990, čiji je partijski kolega Martin Raguž, danas takođe glasao za set zakona.

- Ovo je peti pokušaj. Izgubili smo godinu dana, a znali smo da je to jedna od ključnih obaveza iz reformske agende i akcionog plana za njeno sprovođenje - rekao je Raguž.

Ponovnim usvajanjem Zakona izvjesnija je i dugo očekivana i već ugovorena kreditna injekcija u iznosu od 528 miliona evra, te grantovi obezbijeđeni kroz pristup transportnoj zajednici. 

- Ne može se procijeniti koliko je sredstava do sada izgubljeno za BiH. Prosto je nevjerovatno to što do sada niko nije čuo ozbiljan razlog zašto da ovaj set zakona ne bude usvojen. Mislim da je to klasična politizacija - rekao je Sredoje Nović, delegat u Klubu Srba /SNSD/.

Protivnici ovih zakona, među kojima je i delegat Mario Karamtić, ali i poslanici SDS-a, Demokratske fronte i SDP-a, bez konkretnih zamjenskih prijedloga, samo ponavljaju kako je to još jedan udar na budžete građana. I kakva god sudbina zakona u finišu bila, svjedočimo još jednom apsurdu. Opozicija glasa za prijedloge vlasti, koje ni cijela pozicija ne podržava. No, to je bh. apsurdistan!