latinica  ћирилица
07/12/2017 |  19:31 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Ko ima pravo na materinski dodatak? (VIDEO)

Nova godina nezaposlenim budućim majkama donijeće veća prava. Materinski dodatak trebalo bi da sa 70 KM, bude povećan na 405 maraka.
Bebe - Foto: RTRS
BebeFoto: RTRS

Sredstva za ovo pravo već su obezbijeđena, a zeleno svjetlo čeka se od Narodne skupštine Republike Srpske koja će naredne sedmice raspravljati i o ovom pitanju.

Tridesetdvogodišnja Svjetlana Јosipović odbrojava sedmice do trenutka kada će postati majka. Sada je u sedmom mjesecu trudnoće, pritom nezaposlena, pa će materinski dodatak u kućnom budžetu dobro doći.

Svjetlana kaže da je to odlična odluka, pogotovo za majke poput nje koje nisu zaposlene. Podsjeća da je za podizanje djeteta potrebno mnogo novca, a posebno je zahtjevno ako su primanja mala i radi samo jedan roditelj.

Brojno stanje u trebinjskoj porodici Bošković već je povećano. Prvih dana nove godine, novopečena majka Marija predaće zahtjev.

- Značiće kao i svakoj mladoj majci za bebine potrebe. Bolje nego jedna plata u kući - kaže Marija.

U Prijedlogu zakona o dječijoj zaštiti sva dosadašnja prava su zadržana i dva dodana, i to o pronatalitetnoj naknadi za treće i četvro dijete i materinski dodatak. U Fondu za dječiju zaštitu kažu da je ukinut dosadašnji cenzus za imovinu i da se u narednoj godine očekuje oko pet i po hiljada porodilja, korisnica novog materinskog dodatka.

Nedeljko Јović, direktor Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske kaže da će Prijedlogom budžeta biti potrebno 16,2 miliona KM za isplatu tih prava.

- Ide se na povećanje stope doprinosa sa 1,5 odsto na 1,7 odsto za dječiju zaštitu i obezbijeđujemo 8,2 miliona maraka. I ide se transferima preko Ministarstva zdravlja sa osam miliona, tako da su sredstva za 2018. godinu obezbijeđena - kaže Јović.

Važeći zakon za ovo pravo propisivao je godišnje oko dva miliona maraka. Ako bude usvojen novi zakon, sredstva potrebna za ovu namjenu od 2019. prelaziće i 30 miliona maraka. Resorni ministar ovakav potez smatra obavezom i Vlade i društva.

- Mislim da je ovo sasvim ispravna odluka da se sve majke izjednače. Stavili smo i zaštitne mehanizme da ne može doći do zloupotreba u smislu da se u Republiku Srpsku presele svi oni koji misle da ovo mogu da koriste - napominje Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iako Prijedlog zakona o dječijoj zaštiti još nije usvojen, među majkama i onima koje to tek treba da postanu napravio je podjelu. Pošto je rok za podnošenje zahtjeva 30 dana, novo pravo imaće majke koje su rodile nakon 1. decembra. Zato su iz Fonda za dječiju zaštitu uputili poziv majkama koje su rodile u oktobru i novembru da iskorite pravo po trenutno važećem zakonu.