latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:52 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Srbi strahuju od otimanja imovine u FBiH (VIDEO)

Institucije Republike Srpske i udruženja izbjeglih i raseljenih zahtijevaće produžetak roka za potvrdu vlasništva nad nekretninama u Federaciji BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Zamjena starih zemljišnih knjiga novim katastarskim evidencijama u oba entiteta, zbog kratkih rokova i neadekvatnog obavještavanja u FBiH, unijela je paniku među raseljenim vlasnicima imovine u tom entitetu. Za proces registracije, koji je u dijelu opština već završen, nisu ni znali. Iz Federalne geodetske uprave uvjeravaju da im nije namjera da Srbe dodatno razbaštine!

"Multi" Federacija BiH i Srbi u njoj su političko-pravna kalvarija koja traje decenijama! Zamjena, još u vrijeme austrougarske okupacije uspostavljenih zemljišnih knjiga, elektronskim evidencijama, u dijelu katastarskih opština već je i okončana, a izvan Federacije protjerani i raseljeni Srbi o procesu tek obaviješteni. Ili će, biti! Pod uslovom da, primjera radi, u Beogradu, Novom Sadu, Kanadi ili Novom Zelandu, počnu redovno da čitaju teško ili nikako dostupne Službene glasnike FBiH i slušaju lokalne radio stanice čija frekvencija često ne pokriva ni jednu cijelu administrativnu zajednicu. Јer, upravo tim putem lokalni opštinski sudovi u Federaciji obavještavaju vlasnike nekretnina da su dužni da potvrde vlasništvo. Za razliku od Republike Srpske koja svakog vlasnika, ma gdje on bio, o obavezama obavještava pisanim putem i pojedinačno.

- Sam način, kako se to radi u čitavoj Federaciji BiH govori nam da je ovo pokušaj kojim se želi ono što je urađeno 1995. godine završi kroz zemljišne knjige - ističe Đorđe Radanović, iz Udruženja Krajišnika, Bijeljina.

U Federalnoj geodetskoj upravi, pod čijom palicom lokalni sudovi program modernizacije i unutar entitetskog objedinjavanja grunta i katastra i sprovode, ovakve sumnje odbacuju.

Direktor Federalne geodetske uprave Željko Obradović uvjerava građane, kako kaže, posebno srpske nacionalnosti, da i da nemaju razloga za brigu.

-  Ali ih isto molimo, da pokušaju pratiti sve objave oglasa zemljišno-knjižnih ureda, odnosno osnovnih sudova i da se prijave u tim rokovima - dodaje Obradović.

A rok je 60 dana od objave oglasa. "Velikodušno" dodatnih 90 dana za pribavljanje dokumentacije i dokazivanje vlasništva. Izuzetno, tvrde, može biti i cijelu godinu. Ali, ni dana duže. Ako rokovi ne budu ispoštovani, automatski će, kažu, vlasništvo nad nekretninama biti prepisano iz grunta.

Ali, šta ukoliko su ti podaci bez znanja stvarnog vlasnika, već "preživjeli" transformaciju, primjera radi tzv. institutom državine? Naime diskriminatorski Zakon o stvarnim pravima Federacije u članu 58 propisuje da ukoliko je umjesto stvarnog vlasnika, zemljište savjesno koristilo drugo lice 10 ili 20 godina neprekidno, stiče pravo na tu nekretninu. Ili u članu 59 u situacijama kada je na tuđem zemljištu već izgrađen objekat, neimar može da ostvari pravo vlasništva i nad zemljištem - dužan je samo da stvarnom vlasniku isplati, najčešće minimalnu vrijednost. Ili...?

Otvorenih pitanja je mnogo. Sumnji još i više. Neke će vlasnici nekretnina možda riješiti i putem telefona koji su im na raspolaganju u Federalnoj geodetskoj upravi. Druge pokušavaju da riješe posredstvom udruženja.

Radanović kaže da ima određenih nepravilnosti što se tiče katastarske opštine Doljani u Bihaću, katastarske opštine Ilijaš, Čapljina...

Već se opekli u sarajevskim i federalnim "igrama bez granica", poput afera povratka stanarskog prava, a neki bez tog prava i ostali, ovaj put najavljuju organizovaniju i dosljedniju borbu za svoju imovinu. Od nekolicine udruženja raseljenih i predstavnika republičkih institucija, već je formirano i koordinaciono tijelo. Osim što odgovaraju na usijane telefone, za početak najavljuju - tražiće pomjeranje rokova.

Pomoćnik ministra za izbjegla i rseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta ističe da će sigurno reagovati da se ti rokovi produže, jer naših građana ima i u prekookeanskim zemljama koji ne mogu nekada da dođu ni za šest mjeseci.

Za one koji mogu da reaguju i ranije, spisak lokalnih sredina u kojima proces dokazivanja vlasništva nad imovinom, trenutno traje. Ostali neka se pripreme! U suprotnom, tapiju nad imovinom dokazivaće u skupim i dugotrajnim sudskim procesima. Јer Srbi su odavno u Federaciji – narod uz čija prava glagol "morati" ne stoji!