latinica  ћирилица
08/12/2017 |  21:37 ⇒ 21:42 | Autor: RTRS

Prijedor- Promovisan roman "Olujni bedem"

U Prijedoru je večeras promovisan roman "Olujni bedem" srpskog književnika Dejana Stojiljkovića.
"Olujni bedem" Dejan Stojiljković - Foto: SRNA
"Olujni bedem" Dejan StojiljkovićFoto: SRNA

Stojiljković u novom romanu obrađuje srednjovijekovnu Srbiju i događaje koji su prethodili Kosovskom boju, odnosno period od 1386. do 1389. godine.

On je istakao da je u pitanju srpski viteški roman, kakvih već ima u svjetskoj književnosti.

"Razlika je u tome što ja govorim o konkretnim događajima - o padu Niša u jesen 1386. godine, opsadi od 25 dana, te o velikom turskom porazu na Pločniku o kome naša javnost ne zna mnogo", rekao je Stojiljković.

On kaže da je želio da razbije stereotipe o nekim srpskim porazima od Osmanlija.

- Ti porazi realno ne postoje. Mi nismo izgubili Kosovsku bitku kao što nismo izgubili ni Boj na Pločniku, niti mnoge druge. Želim da razbijem stereotip da smo stalno gubili od Turaka. Nelogično je da kao mi gubimo od njih, a Turcima je trebalo 200 godina da poraze Kneževinu Srbiju - rekao je Stojiljković.

On je dodao da već radi na nastavku romana "Olujni bedem", koji će se zvati "Učitelj mačevanja", a u planu je ukupno pet dijelova.

- Zadnji dio će se zvati "Posljednji Nemanjić", a baviće se despotom Stefanom Lazarevićem, prema mojem mišljenju, najvećim vladarom u istoriji srpskog naroda, većim i od Dušana i od njegovog oca, kneza Lazara. To je čovjek koji je prvi proglasio Beograd svojom prestonicom i koji je na mnoge načine udario temelje srpske države - istakao je Stojiljković.

Mladi romanopisac poznat je i kao filmski i strip-scenarista, a radio je na scenariju trenutno najpopularnije domaće serije "Senke nad Balkanom".

Na promociji u Prijedoru, koja je održana u organizaciji Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije", o Stojiljkovićevim romanima "Duge noći i crne zastave" i "Olujni bedem" govorio je pisac Slaviša Pavlović, koji je rekao da su oba djela nešto za čim srpska književnost vapi.

- Mi smo narod koji ima bogatu, vitešku i čestitu istoriju, ali generacijama unazad nismo uspjeli da je pokažemo, da predstavimo sebe. Sve vrijeme smo u književnosti bili okrenuti ka nekim drugim pravcima, tako da se o najslavnijem periodu srpske istorije, srednjem vijeku, vrlo malo zna - rekao je Pavlović.

On je dodao da oba ova Stojiljkovićeva romana prikazuju, osim viteštva, vrlo zanimljive priče o tadašnjem načinu života u Srbiji, kako se govorilo, jelo i pilo, koji su mačevi kovani i kakav je kodeks jednog naroda.

Izvor: SRNA