latinica  ћирилица
09/12/2017 |  08:53 ⇒ 08:54 | Autor: RTRS

Oprez u Donjem Podrinju zbog mogućeg obrušavanja snježnih lavina

Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je jutros vozače na području donjeg Podrinja da je moguće obrušavanja snježnih lavina na kolovoz, posebno na magistralnom putnom pravcu Dobro Polje-Brod na Drini-Šćepan Polje.
Podrinje - snijeg - Foto: SRNA
Podrinje - snijegFoto: SRNA

U većini krajeva Republike Srpske zbog padavina, koje su počele tokom noći, kolovozi su mokri, zasnježeni i klizavi na većini puteva.

U Federaciji BiH zbog intenzivnih snježnih padavina otežano se saobraća u sjeverozapadnim i mjestimično u sjevernim i jugozapadnim krajevima, gdje ima poledice i snijega koji se zadržava na kolovozu.

Ekipe putne operative su na terenu I intervenišu na putevima gdje je to potrebno, ali zbog intenziteta padavina i čišćenje je otežano, ističu u AMS-u.

Iz AMS-a upozoravaju vozače na zapadu i sjeverozapadu Republike Srpske na povremeno jake udare vjetra, kao i na širem području Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, te na magistralnom putu Konjic-Mostar.

Magle mjestimično ima i na putevima u kotlinama i pored rijeke, a na dionicama koji prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje.

Na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor zbog izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj, u zoni ukrštanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, koji reguliše privremena signalizacija.

Zbog izgradnje mosta u Krepšiću do 31. decembra obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Lončari-granica Republike Srpske /Brčko jedan/. Za vrijeme radova saobraćaj se odvija regionalnim putem Brčko-Cerik, lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Na magistralnom putu Banjaluka-Јajce na lokalitetu Srpskih Toplica zbog klizišta saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim prouštanjem vozila.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Kroz grad Bijeljinu i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za sve kategorije vozila u ulicama 27. marta i Srpske vojske. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija isključivo obilaznicom.

Na magistralnom putu na dionici Ljubogošta-Pale zbog sanacije u tunelu Kalovita Brda potpuno je obustavljen saobraćaj i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare završena je planirana sanacija klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena predmetnim radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, koja su preusmjerena na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

I dalje traju radovi na dionici Lončari-Brčko jedan i Brčko dva-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Radovi se izvode i na dijelu magistralnog puta u gradskoj zoni u Nevesinju zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja sa postavljenom privremenom signalizacijom. Radovi se izvode svakodnevno od 7.00 do 17.00 časova.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača zbog aktiviranih klizišta saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

U Banjaluci će do večeras do 20 časova zbog održavanja manifestacije "Zimzograd" na snazi biti privremena obustava saobraćaja u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od raskrsnice sa Ulicom Milana Tepića do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać. Privremena obustava biće i sutra na snazi od 8.30 do 20.00 časova.

U FBiH zbog sanacionih radova na auto-putu Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Vozačima se savjetuje da na ovoj dionici smanje brzini i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Izvor: SRNA