latinica  ћирилица
09/12/2017 |  17:24 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Tekstilni radnici najdeficitarniji u prijedorskoj regiji (VIDEO)

Radnici svih profila tekstilnih zanimanja, među najdeficitarnijim su kadrovima na području Prijedorske regije. Upravo zbog toga, u Prijedoru se traži mjesto više za besplatni kurs krojenja i šivanja. Nakon završetka kursa, polaznicima se dodjeljuje sertifikat, koji priznaju i na birou i u pogonima tekstilne industrije. Ohrabruje i otvaranje nove fabrike namještaja u Prijedoru, zbog novih radnih mjesta.
Kurs šivanja u Prijedoru - Foto: RTRS
Kurs šivanja u PrijedoruFoto: RTRS

Po struci je elektrotehničar elektronike, a na birou posao čeka 17 godina. Zbog toga je Prijedorčanka Božana Keča prije tri mjeseca upisala kurs krojenja i šivanja. Kaže, ovaj zanat, zlata je vrijedan.

"Dosta toga naučila što će mi koristiti i kod kuće za moje potrebe i naravno za zaposlenje koje bih možda mogla naći", kaže Božana.

U potrazi za poslom, ovaj kurs, upisala je i nezaposlena Božana Simatović, iz Prijedora. Po struci je trgovac, a uskoro će postati i krojačica. Dobiće i sertifikat za to, koji se upisuje u radničku knjižicu.

"Za mjesec dana sam naučila da sašijem suknju, da promijenim rajsferšluse, evo sad upravo šijem torbu. Na kurs sam se prijavila jer jednostavno želim da znam sebi nešto da sašijem", ističe Simatovićeva.

Među polaznicima ima i žena i muškaraca, svih generacija. Tokom proteklih šest godina ovaj kurs završilo je oko 120 polaznika. Polovina se zaposlila.

"Svaka polaznica dobije sertifikat koji bude upisan u radničku knjižicu, što daje mogućnost za prekvalifikaciju i zaposlenje se ovim mogućnostima. Ponosna sam da oko 50 naših polaznica sigurno radi", istakla je Sabira Medić,predsjednica Udruženja „Berek“ iz Prijedora.

Tokom posljednje dvije godine, kroz brojne projekte na području Prijedorske regije, zaposleno je više od 400 tekstilaca, raznih profila. Ipak, ova struka je i dalje deficitarna.

"Mi smo okruženi sa više od deset uzornih kompanija iz reda tekstila, kože i obuće, a najviše su deficitarni tekstilci svih zanimanja - od obućara, šnajdera, krojača, modnih kreatora, tekstilnih inženjera", naglasio je Zdravko Suvajac, direktor prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

U Prijedoru je nedavno s radom počelo holandsko tekstilno preduzeće, koje zapoljšava četrdesetak radnika, a potrebe za radnom snagom su mnogo veće. U desetak tekstilnih preduzeća u ovoj regiji, zaposleno je oko 1.500 radnika.