latinica  ћирилица
10/12/2017 |  09:41 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

"Teslagram" - ljuspica krila leptira protiv falsifikata

Tim srpskih naučnika u Institutu za fiziku u Zemunu osmislio je "teslagram", najbolji vid zaštite na svijetu, koji predviđa da se ljuspice krila leptira, koje je nemoguće kopirati, ugrađuju u kartice, novčanice, dokumenta i umjetnička djela, pišu "Večernje novosti".
Naučnici kreirali hologram koji se može dodirnuti - Foto: nezavisne novine
Naučnici kreirali hologram koji se može dodirnutiFoto: nezavisne novine

Ova zaštita je daleko složenija od holograma i nemoguće ju je kopirati.

Ove ljuspice nisu vidljive golim okom, veličine su stitinjak mikrona, a kada se ljuspe izdvoje sa krila, onda se "pametnom" štampom utisnu u predmet, a zbog malih dimenzija falsifikatori ne mogu da znaju na kojem se dijelu novčanice ili umjetničke slike nalaze.

Od jednog krila leptira može da se zaštiti 100.000 novčanica i da svaka bude jedinstvena, dok je hologram na grupama novčanica isti, pa kada neko iskopira jedan, zapravo je iskopirao sve.

Krila leptira su satkana od 200.000 ljuspica, a među svim leptirima u svijetu, ne postoje dvije iste, zbog čega nema boljeg načina za zaštitu od falsifikata novčanica, kartica, umjetničkih djela, nego da se u svaki od tih predmeta ugradi po jedan minijaturni dio leptirovog krila.

Rukovodilac Inovacionog centra Instituta Saša Lazović je rekao da predstoji još koraka ispred, te dodao da je "teslagram" zaštićen globalno, kroz tri patenta i žig.

On je rekao da su najbliže tome da leptirovim ljuspama zaštite plastificirane kartice kao što su lične karte, kreditne kartice, kartice za ulazak u zaštićene prostore, a na isti način će moći da se štite i novčanice, ali i umjetnička djela.

Izvor: SRNA