latinica  ћирилица
11/12/2017 |  07:28 ⇒ 08:57 | Autor: RTRS

Koliko dugo hrana smije da stoji u zamrzivaču?

Čuvanje hrane na hladnom mjestu najbolji je način da produžite njen rok.

Da biste bili sigurni da je odmrznuta hrana svježa, nutritivna i ukusna kao prije zamrzavanja, postoje neka pravila kojih morate da se pridržavate.

Hrana mora da bude zamrznuta u trenutku kada je najsvježija. Vodite računa da se neke namirnice ne zamrzavaju dobro, kao što su svježa jaja i krompir.

Ne zaboravite da se tečnosti šire na niskim temperaturama, pa je važno ostaviti dosta prostora u zamrzivaču kada zamrzavate tečne namirnice.

Najvažnije je da pazite koliko dugo određene namirnice stoje u frižideru prije nego što izgube ukus ili postanu nejestive. Kada je riječ o hljebu i desertima, pečeni hljeb i rolnice mogu da se koriste dva do tri mjeseca nakon zamrzavanja. Nepečeni hljeb, s druge strane, može da stoji samo mjesec dana u zamrzivaču.

Nepečeni komadi voća mogu da budu zamrznuti do četiri mjeseca, palačinke ne bi trebalo ostavljati više od tri mjeseca.

Kada je meso u pitanju, devet mjeseci je najduže što se tiče jagnjetine. Cijelo pile ili ćurka mogu da se zamrznu na godinu dana, ali isiječeni komadi u zamrzivaču mogu da stoje do devet mjeseci.

Mljeveno meso smije da stoji samo četiri mjeseca, a isto važi i za iznutrice. Sirovi hamburgeri mogu da stoje četiri mjeseca. Pržena piletina i ostala živina mogu da budu bezbjedni za jelo i nakon četiri mjeseca.

Morska hrana može da bude vrlo problematična ako nije dobro zamrznuta. Tanki fileti ribe mogu da stoje šest mjeseci, dok masna riba može da bude zamrznuta samo tri mjeseca. Kuvana riba smije da se skladišti dva mjeseca.

Mliječni proizvodi i jaja mogu da stoje devet mjeseci u zamrzivaču, mlijeko najviše šest mjeseci, margarin do godinu dana.

Supe s mesom bi trebalo držati najduže tri mjeseca, a isto važi i za supe s povrćem i gulaš.

Citrusno voće može u zamrzivaču da provede najviše tri mjeseca, dok ostalo voće može da stoji do devet mjeseci. Koštunjavo voće može da bude zamrznuto na tri mjeseca, a povrće može da stoji u zamrzivaču do 12 mjeseci.

Izvor: Agencije