latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:16 | Autor: RTRS

Međureligijsko vijeće o vandalizmu na pravoslavnom groblju u Divljači

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH danas će dati zajedničku izjavu ispred Crkve Svetog Proroka Ilije u Ilijašu kojom će osuditi vandalski čin skrnavljenja pravoslavnog groblja u selu Divljača kod Semizovca.
Vitez: Međureligijsko vijeće - Foto: SRNA
Vitez: Međureligijsko vijećeFoto: SRNA

Međureligijsko vijeće BiH saopštilo je da je dobilo prijavu da je u novembru oskrnavljeno pravoslavno groblje u Divljači kod Semizovca, opština Vogošća, te da planira zajedničku osudu ovog vandalskog čina u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH".

"Tom prilikom ćemo pozvati i predstavnike drugih vjerskih zajednica i crkava, te načelnika opštine Vogošća kako bismo zajedno osudili ovaj vandalski čin. Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica, crkava i nadležnih vlasti, kao i angažmanom medija obezbijediti bolju zaštitu svih vjerskih objekata i vjerskih službenika širom BiH", navodi se u saopštenju.

Na pravoslavnom groblju u selu Divljača kod Semizovca 11. novembra uništeno je nekoliko nadgrobnik spomenika.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevu uhapsili su 17. novembra lica čiji su inicijali K.E. /19/, D.B. /18/ i B.K. /15/ zbog sumnje da su na ovom groblju oštetili tri nadgrobna spomenika i razbili stakla na kapeli.

Izvor: SRNA