latinica  ћирилица
11/12/2017 |  09:32 ⇒ 09:32 | Autor: RTRS

Zukić i Švancerova primali platu i dok su bili u pritvoru!

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH godinama je prisutan problem neopravdanih izostanaka poslanika sa sjednica, zbog čega je odlučeno da se za neopravdano odsustvo sa sjednice odbija 10 odsto od paušala. Međutim, Amir Zukić i Vesna Švancer su redovno primli platu, iako su bili u pritvoru i nisu prisustvovali sjednicama.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: klix.ba

U slučaju pritvora, kako je propisano, obustavljaju se paušal, topli obrok i naknada za odvojeni život, ali se plata isplaćuje bez umanjivanja.

Poslanik Amir Zukić (SDA) uhapšen je 17. februara zbog nezakonitog zapošljavanja i u pritvoru KPZ-a Zenica proveo je pet mjeseci, nakon čega se, vratio u klupu federalnog parlamenta. Potpredsjednica Predstavničkog doma Vesna Švancer (SBB) uhapšena je 23. decembra prošle godine, a sud u Zenici ju je osudio na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog prevare.

"Poslanici koji su bili u pritvoru u toku ove godine Amir Zukić i Vesna Švancer, za vrijeme pritvora su bili u radnom odnosu i primali platu koja im nije umanjivana, ali su im obustavljeni paušal i topli obrok, a Vesni Švancer i naknada za odvojeni život za mjesec pritvora", rekli su u Predstavničkom domu FBiH.

Iz Parlamenta FBiH tvrde da su ove godine 52 poslanika ostala bez 10 odsto paušala zbog jednog ili više izostanaka sa sjednica. Inače, posalnici Predstavničkog doma primaju paušal koji iznosi 630 KM.

"Neopravdano odsustvo poslanika sa plenarnih sjednica i dalje ukazuje na višegodišnji problem prisutan u Predstavniočkom domu Parlamenta FBiH. U posmatranom periodu došlo je čak do neusvajanja Izvještaja o radu Vlade FBiH za 2016. godinu, zbog nedovoljnog prisustva predstavnika parlamentarne većine na sjednici i tokom glasanja", navode iz Centra civilnih inicijativa.

Izvor: Kliks