latinica  ћирилица
11/12/2017 |  13:19 | Autor: RTRS

Bošković: Regionu treba više prosperiteta, a manje prošlosti

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković poručio je danas u Sarajevu da građanima regiona mnogo više treba prosperiteta i budućnosti, a mnogo manje prošlosti.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Bošković je, nakon susreta sa ministarkom odbrane BiH Marinom Pendeš, rekao da Crna Gora želi da BiH što prije aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ i ocijenio da će to biti "podsticaj razvoju demokratije, vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH i cijelom regionu".

Prema njegovim riječima, iskustvo Crne Gore govori da je stupanje u NATO bila pokretačka snaga za reformske procese. "To je svakako novi podsticaj našem drugom spoljnopolitičkom prioritetu, članstvu u EU. Mislim da smo i tu na dobrom putu i da je Crna Gora daleko odmakla i da će vrlo brzo i tu ostvariti rezultate", naglasio je crnogorski ministar.

Bošković je istakao značaj regionalne saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u zajedničkim odgovorima na krizne situacije.

"Mislimo da ta saradnja može biti još bolja, pogotovo kada treba da se suočimo sa opasnošću i rizicima koje donose katastrofalni požari", rekao je Bošković.

"BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, ali za ovo ministarstvo je značajno to što je Crna Gora ove godine postala punopravna članica NATO", rekla je Pendešova, i dodala, da BiH u budućnosti želi članstvo u NATO, ali prethodno mora da aktivira MAP.

Ona je istakla da će dva ministarstva ubuduće još bolje sarađivati, uključujući kao poseban oblik saradnje zajedničku borbu protiv elementarnih nepogoda, požara posebno, kao i zajedničke kurseve i obuke, te akcije deminiranja.

Izvor: SRNA