latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:30 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Preventivna akcija Policije Srpske - "Snažna porodica - sigurna budućnost" (VIDEO)

U okviru obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti, Policija Srpske provodi preventivne akcije pod sloganom, "Snažna porodica - sigurna budućnost".
Policija Republike Srpske - Foto: RTRS
Policija Republike SrpskeFoto: RTRS

Pored borbe protiv zavisnosti od opojnih droga , akcenat je i na borbi protiv zavisnosti od alkohola , duvana i duvanskih proizvoda.

 Pripadnici policijske uprave Banjaluka u prvih 11 mjeseci ove godine priveli su 286 lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom droga. U tri velike akcije uhapšeno ih je 66, od kojih su 42 lica sprovedena u Okružno tužilaštvo.

"U prvih 11 mjeseci oduzeto je 26 kg marihuane, oko 700 grama heroina, 540 kokaina, 40 hašiša, 830 spida, 23 tablete ekstazija i 233 stabljike marihuane", naveo je šef Odjeska za droge PU Banjaluka Ljubiša Anđić.

U osnovnim i srednjim školama istočno hercegovačkih opština, tokom ovog mjeseca, organizovana su preventivna predavanja o opasnostima opojne droge. Istraživanja su pokazala da je upotreba alkohola u najvećem porastu.

"Istraživanja iz 2011. god.su pokazala da djeca uzrasta do 15 godina , u tom uzrastu 5% proba neku od opojnih droga, najčešće je riječ o marihuani. Čak 70 % proba alkohol, a 35% duvan", rekla je portparolka Policijske uprave Trebinje Јovana Cvijetić.

"Mi u Centru za mentalno zdravlje najviše smo bazirani na opijatsku zavisnost heroina i sintetičkih opijata, ne možemo reći da je taj broj u porastu. Mi smo pre tri godine počeli da radimo tu sin.terapiju, ali smo više puta o tome pričali u medijima", izjavio je neuropsihijatar dr Zoran Radović

Najviše liječenih zavisnika od droge u Srpskoj je u dobi od 30 godina, ali među njima su i djeca od 15 godina, što je uzrast u kojem se najčešće prvi put i sreću sa drogama.